KENDİNİ AŞ! – DR. ELİZABETH LOMBARDO KİTAP YORUMU

Bi Poşet Kitap | 11:43 |

KÜNYE:

Adı: Kendini Aş!

Orijinal Adı: Better Than Perfect  
    
Yazar: Dr. Elizabeth Lombardo

Çeviren: Ezgi Kızmaz Ürgen

Yayınevi: Yabancı Yayınları, 2018

Sayfa Sayısı: 371


Alıntılar:

- Mükemmeliyetçilik “gerçekçi olmayan bir şekilde yüksek standartlar koyma ve bireyin değerini bu standartları karşılama becerisiyle ölçme eğilimi” olarak adlandırılır.

- Mükemmeliyetçiler kendi değerlerini özel ve çoğu zaman ulaşılamaz olan hedeflerin başarılmasıyla ölçerler. Onlara göre onlar sadece son başarıları kadar iyidirler.

- İnançlarımız kendi kendisini gerçekleştiren bir kehanet yaratır.

- Birinin benden nasıl bir insan olmamı beklediğini hissetmek ve öyle bir insan olmak üzere yetiştirildim. Kendimi başkalarının gözleriyle yargılamamak uzun zamanımı aldı.-Sally Field

- Endişelenmeye başladığınızı fark ettiğinizde kendinize hatırlatın: “Yazın kışlık paltonu giyme.”

- Mükemmeliyetçileri “mükemmel” olmayı istemeye iten şey, korkudur özellikle de başarısızlık korkusudur. Mükemmeliyetçiler çoğu zaman bir yanlış yapmaktan veya diğerlerine yeteri kadar iyi değilmiş gibi görünmekten kaçınmak için çok uğraşırlar. Kendilik değerlerini de çoğu zaman ulaşılamaz olan belli hedeflere ulaşmalarıyla ölçtüklerinden sürekli olarak bir şekilde yetersiz kaldıklarını hissederler. Yaşamak için zor bir yol, öyle değil mi?

Ben Ne Düşünüyorum?

Hayat boyu yaşam felsefesi “ya hep ya hiç” olan biriydim. Hep siyahlarım ve beyazlarım oldu. Grilerin yanından bile geçmedim. Kendimi her zaman ve her yerde en acımasız şekilde eleştiren hep ben oldum. Bazen söylediğim bir sözü günlerce, haftalarca düşündüm. Hayat boyu utandığım bütün anları her gün baştan sona gözümün önünden geçirdim. En ufak bir hata yapsam yetersiz konumuna düşeceğimden korktum. Ne kadar konuştuysam o kadar çok pişman oldum. Bu yüzden az konuşup kendimi eleştirmekten kurtulmayı seçtim. Bir grup ödevi verildiğinde insanların hiçbir zaman yeterli özeni göstermediklerine inanıp bütün yükü omuzlarıma aldım. Bazen bir şeylere tutkuyla bağlanıp tüm enerjimi ona verdim. Bazense mükemmel olmayacaksa bir şey yapmama gerek yok kafasıyla oturup sabahtan akşama kadar televizyon izledim. Ceza mevzuatından çok daha kalın bir kurallar kitabım vardı hep. Bütün insanların onu bildiğini ve ona göre davranması gerektiğini hissettim. İnsanlar hayal ettiğim tepkileri vermediklerinde bana verdikleriyle tatmin olamadım ve tüm öfkemle üzerlerine yürüdüm. Öyle ki bazen “istersen ne konuşmam gerektiğini yaz ver, ona göre tepkiler vereyim” diyen sevdiklerim oldu. Mükemmeliyetçilik olayının bütün belirtilerini feci şekilde yaşadım. Buna rağmen bugün burada pek de mükemmel olmayan bu özelliklerimi sizle paylaşabiliyorum. Ve evet, Lombardo haklı, bu gerçekten iyi hissettiriyor.

Yıllardır istediğiniz bir işi, bir pozisyonu elde ettiğinizde oradan koşarak uzaklaşmak istediğiniz oldu mu hiç? Kendinizi asla yeterli hissetmediğiniz? Ya da topluluk önünde konuşmaktan ölesiye çekindiğiniz mesela? Sizi bundan alıkoyan sandığınız gibi sosyal fobiniz mi yoksa en ufak bir hata yapınca yetersiz gözükeceğiniz korkusu mu acaba? Peki ya korku yerine tutkuyu seçseydiniz? İnandığınız bir şeyi kalabalık bir grupla paylaşma fırsatı yakaladığınızı düşünseydiniz mesela, nasıl hissederdiniz?

Lombardo bize mükemmeliyetçiliği ve onunla nasıl baş edeceğimizi gösteriyor Kendini Aş!’ta. Bunu öyle usul usul yapıyor ki. İtiraf edeyim okurken başlarda “şimdi ben bunu okuyorum ama bunlar işe yarayacak mı gerçekten” kafasıyla okuyordum. Fakat daha ilk günden, yaşamımın garip bir şekilde değişmeye başladığını hissettim. Olaylara bakışım, zihniyetim yavaş yavaş değişiyordu. Korku yerine tutkuyu seçiyordum. Ve hiç olmadığım kadar iyi hissediyordum.

Kitap öyle bir anda girdi ki hayatıma.. Artık gerçekten yaşam kalitemin mükemmeliyetçilik yüzünden etkilendiğini ve kendi kendimi engellemeye başladığımı, hatta kendimle de kalmayıp çevreme de zarar verdiğimi düşündüğüm bir anda Mükemmelden Daha İyi bir yaşam deneyimi sundu bana. Korku yerine tutkuyu seçtiğim, kışlık paltomu yazdan giymediğim, tatminle dolu bir yaşam bu. Ve asla kendimi son başarım üzerinden değerlendirmediğim bir yaşam.

Bir kitap okudum hayatım değişti laflarını safsata bulan ben, sanırım şu an tam da bunu deneyimliyorum. Öyle ki bir ara kitabı bitirdiğimde bu kötü ve korkunç dünyada yapayalnız kalacakmışım gibi hissetmiştim ciddi ciddi. Evet üzerime bir sihirli değnek falan değmedi ve ben kitabı bitirdiğim anda bambaşka birisi falan olmadım; ama değişimim başladı ve her geçen gün daha da değişiyorum. Kitapta onlarca post-it kullandım. Defalarca okuyacağım yerleri işaretledim. Lombardo’dan çok şey öğrendim. Şimdi bunları yerleşik hale getirmek ve Mükemmelden Daha İyi yaşamak için uğraşıyorum.

Mükemmeliyetçilikten muzdarip olan (ki okuma sürecim boyunca o kadar çok kişi bana ulaştı ki sayımız hiç de az değil biliyorum) veya hayatındaki mükemmeliyetçinin kafasının içini görmek isteyen herkese gönül rahatlığıyla önerebilirim.

Puanlama:

-Kapak Tasarımı: 5/5 (%5)

Bence çok hoş!

-İsim – Kitap Uyumu: 2/5 (%5)

Burada eleştirmek zorundayım. Bu isimde bir kitabı merak edip elime bile almazdım sanıyorum, sıradan bir kişisel gelişim kitabı yerine koyabilirdim onu. Orijinal ismi olan “Mükemmelden Daha İyi” kullanılabilirdi bence ya da ne bileyim buna daha yakın bir şey.

-Özgün Konu – Özgün Anlatım: 5/5 (%30)

Lombardo, bizi bize kendine has üslubuyla öyle güzel anlatıyor ki bazen suratıma bir ayna tutulmuş gibi hissettim.

-Yazarın Dili: 5/5 (%30)

Oldukça akıcı ve içten.

-Kitabın Dünyası: 5/5 (%30)

Dediğim gibi, kitap benim için bir ayna görevi gördüğünden beni içine alması pek de zor olmadı.

 Kitabın Puanı: 4.85 / 5

24 yorum:

  1. Tez dönemi ihtiyacım olan kitaplardan biriymiş gibi duruyor ama yazım bittiği için sadece gördüm geçtim yapıcam yoksa üzülürüm. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tez dönemi kafayı yememek için ideal gerçekten :) bana tam da ortak bir kurgusal duruşma yaptığımız sırada geldi, grup arkadaşlarımı biraz hırpaladıktan sonra geldi ama geldi sonuçta sonu iyi olsun :D

      Sil
    2. Kurgusal duruşma. :) Psiko terapi tarzı kitaplar motivasyon olarak güzel unsurlar sunuyor. Sonu iyi olur. Merak etme. :)

      Sil
  2. oh oh ne güzel olmuş ya , insanın aradığı kitabı bulması çok harika hem de zamanlamanın bu kadar güzel olması :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen bir tuhaf oldum bu bir işaret olmalı diye :)

      Sil
  3. Kitabın güzelliği anlatiminizla ve yorumlarınızla daha da cazip hale gelmiş...kitabın üzerinizdeki etkisi adına çok sevindim:) ben de notumu aldım:) teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkürlerr umarım seversiniz siz de :)

      Sil
  4. Çok iddialı olmuş :) Okumaya fırsat bulabilir miyim bilmiyorum ama beklentimi çok yükselttin :))

    YanıtlaSil
  5. Baya baya beğenmişsin anladığım kadarıyla. Listeye kaydedelim hemen o zaman. Tavsiyelerine güveniyoruz.

    Bu arada şu fotoğraf işini nasıl yapıyorsunuz siz bayanlar. Merak ediyor ve de kıskanıyorum inceden :d

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mükemmeliyetçiler ve onları anlamak isteyenler için bulunmaz hint kumaşı diyebilirim :D ahahah sırf fotoğrafa üşendiğim için yazı koymuyorum bazen uğraştırıyor ya her kitaba fikir bul et ama eğlenceli de doğaçlama oluyor çoğu zaman :D

      Sil
  6. hımmm tamams alalım listeyeee :)

    YanıtlaSil
  7. Kitapla ilgili hislerini çok güzel anlatmışsın. Kendinle ilgili anlattığın şeylerin birçoğu çok tanıdık. Benim de hissettiğim ya da yaptığım şeyler. Bu kitabı ben de okumalıyım. Kitabı tanıttığın için teşekkürler :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkürler :) beğeneceğini umuyorum, hele de benimle benzerliklerin varsa :)

      Sil
  8. Okuma listeme ekleyeyim bakalım. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  9. Yanıtlar
    1. çoğunu yazamadım bile, beğenmene sevindim :)

      Sil
  10. Başlangıçta ilgimi çekmeyen bir kitap olsa da yorumundan sonra şans verilmeli kısmına ekledim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bir şekilde mükemmeliyetçilikten muzdaripsen kesinlikle öneririm :)

      Sil

Blog / Site linki içeren yorumlar yayınlanmayacaktır.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tasarım: Zuri