ANAYURT OTELİ – YUSUF ATILGAN KİTAP YORUMU

Bi Poşet Kitap | 18:56 |
KÜNYE:

Adı: Anayurt Oteli

Yazar: Yusuf Atılgan

Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları, 2016

Sayfa Sayısı: 108


Alıntılar:

- Ne çok yalan söyleniyordu yeryüzünde; sözle, yazıyla, resimle ya da susarak. (sayfa 53)

- İlle gerekli miydi başkaları? (sayfa 69)

- Yeryüzünde canlı kalmanın bir bakıma suç işlemeden olamayacağını bilmeyen, kendilerini suçsuz sanan insanlardan çekiniyor, utanıyordu. (sayfa 96)

- Dayanılacak gibi değildi bu özgürlük. (sayfa 108)


Ben Ne Düşünüyorum?

Bu kitap bana, ilk okuduğum kitabına aşık olduğum yazarın başka kitabını okumak istemeyişimdeki haklılığımı ispatladı. Kitabı o kadar yadsıdım ki sorulduğunda ne okuyorsun diye, Aylak Adam diyorum hala.

Aylak Adam benim için gerçekten farklı bir kitaptı. Ara ara yeniden okuduğum, özlediğim kitaplardan. Anayurt Oteli’nin Zebercet’inde de biraz Bay C.’yi, biraz Ayfer Tunç’un Dünya Ağrısındaki otelciyi bulurum diye düşünmüştüm açıkçası. Bunlardan ziyade kitaptaki devridaimlerde Kırmızı Saçlı Kadın’ı, Zebercet’te de Albert Camus’un Yabancısını buldum.

Zebercet tıpkı Yabancı’daki karakter gibi dünyaya yabancılaşmış, biraz hastalıklı bir karakter. Ömrünün 10 yılı baba yadigarı sayılabilecek Anayurt Oteli’ni işleterek geçmiş. Nadiren dışarı çıkmış, sinemaya bile en son 10 yıl önce gitmiş kahramanımız. Hatta öyle ki yaşadığı yer bir kasaba olmasına rağmen dışarı çıktığında hiç kimse tanımıyor onu, böylece herkesle başka biri olabiliyor kahramanımız.

Zebercet’in tekdüze günleri, gecikmeli Ankara treniyle otele gelen kadınla saplantılı bir bekleyiş halini alıyor. Sadece 1 gün kalan bu adını bile bilmediği kadını hasretle bekliyor.

Zebercet, sapkın cinsel arzuları olan bir karakter. Kadın, erkek, insan, hayvan onun için pek fark etmiyor. Bu yüzden kitabın büyük bölümünde Zebercet’in cinsel arzularını ve bu arzularını tatminini okuyoruz. Öyle ki artık rahatsız edici bir boyut kazanıyor.

Ben kendi adıma kitaptan aradığımı bulamadım. Zebercet’te iyi malzeme olduğu ve daha iyi değerlendirilebilecek bir karakter olduğu kanısındayım. Zebercet’i anlayabilmek isterdim, daha çok ruh tahlili isterdim mesela. Gereksiz cinselliğe boğulmuş ve bunun altında ezilip gitmiş bir karakter görüyorum yalnızca, onun neden böyle bu halde olduğunu göremiyorum. Kitap devridaimlerle bu konuya bir parça aydınlık getirmeye çalışmış olsa da maalesef beni tatmin edemedi. Üzgünüm Zebercet.


Puanlama:

-Kapak Tasarımı: 5/5 (%5)

Ben bu kapakları seviyorum.

-İsim – Kitap Uyumu: 5/5 (%5)

Tam puan.

-Özgün Konu – Özgün Anlatım: 5/5 (%30)

Özgünlüğüne pek bir şey diyemem. Yusuf Atılgan sonuçta.

-Yazarın Dili: 2/5 (%30) 

Yazar bu kitapta beni üzdü. Üstelik oldukça karmaşık bir anlatım biçimi vardı cümleleri takip etmekte gerçekten zorlandığım oldu.

-Kitabın Dünyası: 2/5 (%30)

Kitap kendi içinde bir karmaşa içinde.


Kitabın Puanı: 3.2 / 5

21 yorum:

  1. Maalesef frekansımız uyuşmadığı bir yazar. Aylak adam yorumumda belki bahsetmişimdir sanki anlattıkları kitabın sonunda havada kalıyor gibime gelmişti. Tekrar okur muyum cidden bilmiyorum. Gördüğüme göre sende pek beğenmemişsin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aylak Adam'ı çok sevmiştim ama Zebercet sınıfta kaldı :/

      Sil
  2. ay bu roman en sevmediğim roman, bu kadar sıkıcı bir roman daha bilmiyorum, sıkıntı bastı okurken, ay aman of işte :) zeberceti hiç sevmiyom. dünya ağrısı ve ayfer tunç ise bayılırım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ahahah adeta sevindim şu yorumuna deep, sorun bende mi acaba diye düşünmeye başlamıştım okurken bi ara :D

      Sil
  3. Okumak istediklerimdendi :) emin olamadım şimdi. :) bakalım ben aradığımı bulabilecekmiyim. :) Bu yorumdan sonra önyargıyla başlayacağım gibi bakalım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. belki sen seversin :) kitabı okurken sorun bende mi acaba diye çok düşündüm :)

      Sil
  4. Zebercet'i ağır bulmuştum, yıllar önce filmini de izlemiştim. Aylak Adam'ı okumadım ama merak ediyorum en kısa zamanda okumak istiyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bir de filmini izleyeyim belki göremediğim bir şeyleri fark ederim :)

      Sil
  5. Fark ettim ki hiç Yusuf Atılgan okumamışım. Bende bir okuyabilirim aslında. :)

    YanıtlaSil
  6. Ben yazarı bu kitapla tanıdım. Kitap bana da hitap etmedi. Nasıl cesaret ettim bilmiyorum ama sonra Aylak Adam'ı okudum. O çok güzeldi mesela. Tespitler, karakter tahlilleri, altını çizdiğim cümleler hâlâ aklımda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. iyi cesaret etmişsin sonrasında gerçekten. sevindim yaa sorun bende değilmiş demek

      Sil
  7. Aylak Adam'ı okumak istiyorum ben de ilk olarak :)) Umarım severim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. biraz uç bir kitap ya çok sevip ya hiç sevilmeyenlerden, ama her halükarda tavsiyemdir, okunmalıdır :)

      Sil
  8. Geçenlerde yusuf atılganı tanıma adına aylak adama başlamış, bitiremeden bırakmıştım. Üstelik kendimi itekleye itekleye geldim yarısına kadar. O yüzden diğer kitaplarına pek şans veresim gelmiyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o zaman anayurt oteline hiç hiç yaklaşma bile derim :D

      Sil
  9. Neyse ya yine de okumuş oldun en azından keşke demeyeceksin :D

    YanıtlaSil
  10. çok teşekkürlerr :) Aylak Adam tavsiyemdir ;)

    YanıtlaSil
  11. Sıranın hiç bu kitaba gelmemiş olmasına sevinsem mi bilemedim, uzunca bir süre daha okumayı düşünemeyeceğim sanırım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hahah yine de aklı kalabiliyor insanın işte :)

      Sil

Blog / Site linki içeren yorumlar yayınlanmayacaktır.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tasarım: Zuri