POSTACI KAPIYI ÇALMAYACAK – AVA DELLAIRA KİTAP YORUMU

Bi Poşet Kitap | 09:50 |
KÜNYE:

Adı: Postacı Kapıyı Çalmayacak

Orijinal Adı: Love Letters to the Dead

Yazar: Ava Dellaira

Çeviren: Heves Berksu

Yayınevi: Martı Yayıncılık

Sayfa Sayısı: 351


Alıntılar:

-Bazı şeyler var ki artık bu dünyada olmayanlar dışında kimseye söyleyemem.

-Judy, bir yerde bir şey okudum, ilk hatıranın evinizi dolduran müzik olduğunu söylemişsin. Bir gün, beklenmedik bir anda o müzik pencereden kaçıp gidebiliyor. Geri kalan bütün hayatını onu bulmaya çalışarak geçirebiliyorsun.

-Nirvana, özgürlük demek. Acı çekmekten özgürleşmek. Bazı insanlar ölümün de böyle bir özgürlük olduğunu düşünüyorlar. Yani sanırım seni kazandığın bu özgürlükten dolayı tebrik etmem gerekiyor. Geri kalanlarımız hala burada, bütün bu yıkıntının ortasında debelenip duruyor.

-Gerçek arkadaş, kendiniz olmanız için size sonsuz özgürlük veren kişidir. Özellikle de nasıl hissedeceğiniz konusunda. O anda şöyle ya da böyle hissediyor olmanızı sorun etmezler. Gerçek sevgi bu demektir, bir insanın kendisi olmasına izin vermek. (Jim Morrison)

-Yani, bir şeyler söyleyebiliyorsak, sözcükleri kağıdımıza geçirip nasıl hissettiğimizi anlatabiliyorsak belki o kadar da çaresiz değilizdir.

-Belki de hikayeleri anlattıkça içlerine hapsolmaktan kurtuluyoruzdur. Artık bize sahip olamıyorlar, biz onlara sahip oluyoruz. Belki de büyümek, hikaye ne derse onu yapmak zorunda olmadığımızı anlamaktır. Hikayenin yazarının biz olduğumuzu fark etmektir belki de.

-Size bu mektupları yazmaya başlayınca kendi sesime kavuştum. Sonra bana yanıt veren bir ses duydum. Bir şarkının farklı tınlayışında, bir filmin hikayesinde, kaldırımdaki çatlakta açan bir çiçekte buldum yanıtı. Bir pervanenin kanat çırpışında, dolunaya dönen ayda… Yeryüzünde bu mektupları gönderebileceğim bir adres yok. Öldüğünüzü biliyorum ama sizi duyuyorum. Hepinizi duyuyorum. Buradaydık, bunun bir anlamı var, diyorsunuz.

Ben Ne Düşünüyorum?

Ziyadesiyle geç kaldığım bir kitapla daha karşınızdayım. Sanki anlatmaya çalışsam zaten herkes kitap hakkında en az benim kadar fikre sahip gibi hissediyorum. Ama yine de benim gibi geç kalmışlar için birkaç satır bir şeyler söylemeden geçmeyeceğim.

İsmiyle, konusuyla, hakkında yapılan yorumlarla kendini fazlaca merak ettiren bir kitap Postacı Kapıyı Çalmayacak. Hatta öyle ki beklentiyi fazlaca yükseltip gözümde aya çıkarttıktan sonra okumuş bulundum kendisini.

Konusu gerçekten güzel. Liseli bir kızın, okulda verilen ev ödevini içselleştirerek ölmüş ünlülere yazdığı günlükvari mektuplarla kendini buluşunu, kendisi oluşunu anlatıyor bize. Kurt Cobain, Amy Winehouse, Judy Garland gibi çok sevilen ünlüler de var içlerinde. Valla ne yalan söyleyeyim kitapta adı geçen diğer ünlüleri daha önce duymamıştım bile :D Ama her zaman biyografi okumayı sevmiş biri olarak kitabın en beğendiğim kısımları ünlülerin hayatlarından kesitler aktarılan kısımlardı diyebilirim. Özellikle Judy Garland’ı tanımak benim için hoş bir deneyim oldu. Kendisi her zaman Oz Büyücüsündeki küçük kız çünkü benim gözümde.

Okurken yeni yeni şarkılar ve filmler deneyimlemek de benim için güzel bir ayrıntıydı.Fakat bilmediği şeylerden çabucak sıkılan biriyseniz, sürekli adı geçen yabancı filmlerle şarkılar sizi sıkabilir ve rahatsız edebilir de. Aslında bu yönüyle kitap bana biraz da Eleanor&Park’ı hatırlattı. İlk bunu okumuş olsam duygularım değişir miydi merak ediyorum.

Tüm bu güzel ayrıntılarla birlikte, kitap çok şey olmak isteyip de olamamış gibi geldi bana nedense. Belki de beklentiyi fazla yükseltmiş olmamdan sebep, hikayesi beni saramadı bir türlü ve klasik bir gençlik kitabı gibi geldi. Karakterlerin hiçbirine kendimi yakın hissedemedim ve artık bitsin diye okudum. Her kitabın arkasından uzunca bir yas dönemine giren ben, bu kitabın bitişini garip bir rahatlamayla karşıladım. Belki de ben bunları okumak için biraz fazla yaşlandım bilmiyorum :D

Sonuç olarak benim için ortalama bir kitap olarak kaldı.

Puanlama:

-Kapak Tasarımı: 5/5 (%5):

Kapağına diyecek bir şey yok. Tam puan!

-İsim – Kitap Uyumu: 5/5 (%5):

Orijinal ismi olmayabilir; ama bence çok daha güzeli.

-Özgün Konu – Özgün Anlatım: 2/5 (%30)

Türdeşlerinden ayrı kılacak büyük bir özgünlük göremedim desem yalan olmaz herhalde.

-Yazarın Dili: 3/5 (%30)

Dili oldukça basit ve akıcı. Ama sanırım her şey bunlardan ibaret değil.

-Kitabın Dünyası: 3/5 (%30)

Kitap beni biyografik detayları dışında bir türlü saramadı maalesef.

Kitabın Puanı: 2.9 / 5

17 yorum:

  1. Seni buralarda tekrar bir kitap yorumuyla görmek güzel :)) Ama benim okumak isteyeceğim bir kitap değilmiş gibi duruyor sanki :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkürler :) bana da pek hitap edemedi maalesef :/

      Sil
  2. Bu kitabı merak etmiştim ama okuduğum yorumlar nedeniyle arada kalmıştım. :D Artık okumayı düşünmüyorum. Gerçi Eleanor & Park'ı sevmiştim ama yine de bunu okumasam da olur gibi geldi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eleanor & Park'ı ben de çok sevmiştim ama buna bir türlü kanım ısınamadı maalesef :/

      Sil
  3. tamamen okunan ruh haliyle ilgili bir şey sanırım :) başka bi ruh haliyle okusam belki ben de severdim :)

    YanıtlaSil
  4. Kitaplarla dolu bir dunyaniz var ne kadar guzel💙Bayildim blogunuza..

    YanıtlaSil
  5. hımm konu güzelmiş ama kitap çok iyi değilmiş yaniii :)

    YanıtlaSil
  6. Az spoiler bol okuma isteği uyandırıyor. Düzenli paylaşımlara devam. :) (Not: Facebooktan bir şey gönderiyorsan göremiyorum haberin ola. Hesabım hala aktif olmadı.)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ediyorum :) bu sefer sen bi kaybolur gibi oldun ama döndün çabucak :) faceten yazmıştım evet yökdile girdim demiştin ya onu sordum nasıl geldi sonuçlar diye :)

      Sil
    2. Haha facebook aktif değil ya, alamadım hesabı. Yökdil'de 50'yi gördüm :) Sende durum nedir?

      Sil
    3. benimki de 56 geldi baya baya şok oldum :D aferim bize o zaman :)

      Sil
  7. Bu kitabı bir ara çok görüyordum ama nedense ilgimi çekmemişti. Yorumundan sonra okumasam da olur dedim.

    Kitap yorumlarını özlemişiz. Devamını bekliyorum :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. benim baya ilgimi çekmişti aslında ama sonuç bu :D çok teşekkür ediyorum :*

      Sil
  8. Karakterlere yakın hissedemiyorsak o kitabı okumak cidden zor bu yüzden sanmam okuyacağımı :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. maalesef öyle. belki sen yakın hissedebilirsin bilmiyorum, konusu ilgini çektiyse denemeye değer, seveni de bir o kadar çok çünkü kitabın :)

      Sil

Blog / Site linki içeren yorumlar yayınlanmayacaktır.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tasarım: Zuri