(MİNİ) KİTAP ALIŞVERİŞİ #9

Bi Poşet Kitap | 19:47 |


Merhaba!

Mini mini bir kitap alışverişiyle karşınızdayım :) Uygun fiyatlı ve 30 lira ve üzeri kargoların bedava olması dolayısıyla bu kez kitapyurdu.com'u tercih ettim. Kitap Alışverişi #5 başlıklı yazımda baya kalaylamıştım; ama kendilerini düzelttiler. Mesela 3 gün tedarik süresi yazmasına rağmen aynı gün tedarik edip kargoladılar ve artık o kadar da hasarlı gönderi yapmıyorlar. 


Şimdi gelelim kitaplara..


Bu alışverişi yapma sebebim tamamen Bakir İntiharlar'dı. Geçenlerde bekleme odası gibi kullandığım kitapçılardan birinde gördüm ve görmemle aşık olmam bir oldu. Resmen o günden beri aklımdan çıkmadı :D O kadar sevdiysen niye almadın diyebilirsiniz tabi ama kitapçılardan kitap alma lüksümüz kalmadı ki. İnternette çok daha ucuza olduğunu bile bile alamıyor insan. 

Beni kitaba bunca çeken şey Jeffrey Eugenides ismiydi. Birçoğumuz Middlesex kitabıyla tanıdık kendisini. Oysaki ilk romanı Bakir İntiharlar imiş. Middlesex'i çok sevmiş bir Poşet olarak buna karşı koymam beklenemezdi. Üstelik Domingo Yayınları mükemmel bir baskı yapmış cildi ayrı güzel kapağı ayrı.


Resimde tam belli oluyor mu bilmiyorum ama bence gerçekten çok hoş bir cildi var. İlk Middlesex'i okuduğum için beklentim oldukça yüksek, umarım Eugenides beni yanıltmamıştır. Poşet Middlesex falan diye neyden bahsediyor derseniz, 2015'in Enleri listemde kısaca bahsetmiştim, oraya bir göz atabilirsiniz. Kitabın konusunu merak edenler için de arka kapak yazısını şuraya ekleyeyim:

"Cecilia, Therese, Bonnie, Lux ve Mary; Lisbon kardeşler bu sırayla intihar edecekler, beş güzel kız, bir yıl içinde, tüm mahalle yolun karşısından onları izlerken. Herkes kendince bir sebep yazacak, kısa süre sonra intiharlar yılı ülkede ters giden her şeyin simgesi olacak. Kızları taparcasına sevmiş, hemen her yerden onları gözetlemiş mahallenin oğlanları, hayatlarına devam edebilmek için yirmi yıl sonra bile aynı sorunun cevabını arayacak: Lisbon kızları bunu neden yaptı?" 

İkinci kitapsa birkaç gün önce biryudumkitap' tan gelen pasajla tanıştığım Kediler Güzel Uyanır oldu. Pasajda tadı damağımda kalan bir öykü okudum, sonra da tabi kitabı araştırmaya başladım ve daha onun gibi nice öyküler olduğunu öğrendim içinde. Şu soğuk günlerde içimi ısıtacağını düşünerek, yağmurlu, kahveli bir okuma ambiyansı bile düşledim kendimce. 
Yekta Kopan'dan (pasajı saymazsak) ilk okumam olacak ve açıkçası uzun zamandır merak ettiğim bir yazardı. İşte bu da Kediler Güzel Uyanır'ın arka kapağı:

"“Beklenmedik bir anda, bir kitapla yaşadığın şaşırtıcı buluşma. Kütüphanede, rafta, çalışma masasında öylece durmakta, seni beklediğini bilmeden; zaten sen de farkında değilsin yaşanacakların. Karşılaşıyorsunuz. O senden daha cesur, sınırları yok. Sonrası kendiliğinden geliyor. Mutlusunuz. Hepsi bu.”
Öyküler. Kısa öyküler. Çok kısa öyküler.
Yekta Kopan, edebiyatın en değerli parçası kısa öyküyü titizlikle işliyor. İnsanı derinden kavrayan yalın anlatımıyla hayatın tüm karmaşasını içinde taşıyan çekirdek zamanların resmini yapıyor. Cümleler, sözcükler hatta harfler, bu kitapta birer notaya dönüşüyor ve hayatın gizli ahengini sezdiriyor. Kediler Güzel Uyanır usta işi bir kitap."

Velhasıl kelam 2 yıldız daha ekledim gökyüzüme (Yavuz Bülent Bakiler bir kitabımı böyle imzalamıştı. "Poşet'in gökyüzüne yeni bir yıldız"), umarım sönmeyecek yıldızlardan olurlar..

İçlerinden okuduğunuz var mı yoksa siz de benim gibi bu kitapları yeni keşfedenlerden misiniz, düşüncelerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim :)

Şimdilik hoşçakalın!



21 yorum:

  1. Ben bu kitapları okumadığım gibi duymadım bile. Sanırım senin yazınla öğrendim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yalnız değilmişim demek, yeni gördüm diye kızıyordum kendime :)

      Sil
  2. Vayy kargo çok iyi gelmiş bence ayrıca ben de kitapları ilk görüşüm ve ciltli olana BAYILDIM resmen... Kısa öyküler de güzele benziyor ama bakalım bir okuyup yorumlada ona göre düşünürüz:D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. elimdeki bitsin hemen Bakir İntiharlar'a başlıycam bakalım :)

      Sil
  3. Bende gormemistim. Yeni kitaplarin kesfindeyim.

    YanıtlaSil
  4. Middlesex'i ben de okudum. Bakir intiharlar'ı bilmiyordum. Ama artık biliyorum, kitap yorumunu bekliycem okumak için;) Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Ben de yeni goruyorum ve duyuyorum bu kitaplari. Firsat bulursam alip okumak isterim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sosyal medya kullanmaya ara verdim diye görmedim sanmıştım, yalnız değilmişim :)

      Sil
  6. Kediler Güzel Uyanır ı çok severek okudum ben :) Seversin umarım sen de :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aa ne güzel :) ismi bile çok hoş zaten içini ısıtıyor insanın:)

      Sil
  7. Güzel günlerde oku canım.Bu ara yine okuma isteğim azaldı:( hangi kitabı elime alsam yarım kalıyor:/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öyle zamanlarda Stefan Zweig ya da Murakami okuyorum ben bana çok iyi geliyor :)

      Sil
  8. Yekta Kopan'ın kitabını iki yıl önce okumuştum. Bloguma da yazmıştım hatta. Öykü türünü sevmememe rağmen beğendiğim bir kitaptı. Bu türü seviyorsan sen de beğenirsin diye düşünüyorum.

    Keyifli okumalar canım :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öyküleri severim ben, baya seveceğim galiba bu kitabı :)

      Sil
  9. Bende sayende ilk kez bilgi sahibi oluyorum ;)

    YanıtlaSil

Blog / Site linki içeren yorumlar yayınlanmayacaktır.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tasarım: Zuri