MUCİZE – R.J. PALACİO KİTAP YORUMU

Bi Poşet Kitap | 23:19 |

KÜNYE:
Adı: Mucize
Orijinal Adı: Wonder
Yazar: R.J. Palacio
Çeviren: Berna Sirman
Yayınevi: Pegasus Yayınları, 2016
Sayfa Sayısı: 334


Alıntılar:

-Sihirli bir lamba bulsaydım ve tek bir dilek hakkım olsaydı, hiç kimsenin fark etmeyeceği sıradan bir yüzüm olmasını dilerdim. Sokakta yürürken insanların beni görüp hemen başka tarafa bakıyormuş gibi yapmamalarını dilerdim. Ne düşünüyorum biliyor musunuz? Sıradan olmamamın tek nedeni, kimsenin beni öyle görmemesi.

-Bu arada adım August. Size nasıl göründüğümü anlatmayacağım. Aklınıza ne geliyorsa muhtemelen ondan daha kötü görünüyorumdur.

-Haklı olmak ile nazik olmak arasında seçim yapmanız gerektiğinde, nazik olmayı seçin.

-..eylemlerimiz, anıtlarımız gibidir. Taş yerine, anılardan inşa edilir.

-Keşke her gün cadılar bayramı gibi olsaydı. Böylece sürekli maske takardık ve maskelerin altında nasıl göründüğümüzü öğrenmeden önce birbirimizi tanıyabilirdik.

-Bazen kafamın, içi hayallerle dolup taştığı için bu kadar büyük olduğunu düşünüyorum.- John Merrick, Bernard Pomerance’ ın kaleme aldığı Fil Adam adlı tiyatro oyunundan.

-“İnsanlar cennete gittiklerinde aynı mı görünürler?”
 “Bilmiyorum. Sanmıyorum.”
 “O zaman birbirlerini nasıl tanıyorlar?”
 “Bilemiyorum, tatlım. “Sadece hissediyorlardır. Sevmek için gözlerine ihtiyacın yok değil mi? Sadece içinde hissedersin. Cennette de öyle. Sevdiğini hissedersin ve kimse sevdiklerini unutmaz.”

-“Hayata yeni bir kural koyalım mı?... Şöyle olsun: Daima gerektiğinden biraz daha nazik olmaya çalış.”

-Gücüyle pek çok kalbe güç veren, insanların en yüce gönüllüsüdür.

-Havalı olmak için kasmayın. Mutlaka çaktırırsınız ve bu da hiç havalı olmaz.

-Ortaokulu birinin hislerini incitmeden bitirebiliyorsanız, “yıkılıyorsunuz” demektir.

-Herkes hayatında bir kez olsun ayakta alkışlanmalı çünkü hepimiz dünyayı dize getirdik!

 Ben Ne Düşünüyorum?

Bazı kitaplara yorum yazmak o kadar zor ki… Ya çok sevdiğim kitaplarda ya da cidden beni sıkan, beğenmediğim kitaplarda bunu yaşıyorum. Mucize bunlardan hangisi derseniz, bana bir şeyler katan, çok sevdiğim kitaplar arasına girdi bile.

Her yaştan insanın okuyup anlayabileceği sadelikte; ama bir o kadar da milyon tane şatafatlı cümlenin ulaşamayacağı derinlikte.

August Pullman adında küçük bir çocuğun hikayesini okuyoruz. Genetik ve görülme olasılığı çok çok düşük bir rahatsızlıktan muzdarip miniğimiz. Yüzü deforme olarak doğuyor ve küçüklüğünden beri onlarca ameliyat geçiriyor. Yine de bu ameliyatlar insanların onu görünce ürkmesine engel olamıyor. Sürekli sağlık problemleriyle uğraştığından dolayı da 5. sınıfa kadar okula gidemiyor, annesi ona evde eğitim veriyor. Fakat bir zaman sonra ebeveynleri artık okula başlaması gerektiğini düşünüyor ve August için zorlu bir süreç başlıyor.

Annesi, babası, ablası ve köpekleri Papatya’yla harika bir aileye sahip August. En azından bunun için oldukça şanslı olduğunu söyleyebilirim.

Ne düşünüyorum biliyor musunuz? Bence her anne-baba okula başlamadan önce çocuklarına bu kitabı okumalı. Çünkü çocuklar bazen gerçekten fazla acımasız olabiliyorlar. Kötü bir şey düşünerek yapmıyorlar belki ama bu karşılarındaki insanın kalbini kırmamaya yetmiyor. En azından August’la biraz olsun empati kurabilirlerse, onun da sadece onlar gibi küçük, sıradan bir çocuk olduğunu anlayabilirlerse, yaşamını az da olsa kolaylaştırabilirler bence. Üstelik kitapta yazarın olayları farklı farklı kişilerin ağzından anlatması da çok hoş olmuş. Böylece bambaşka gözlerden de bakabiliyoruz duruma.

“Keşke her gün cadılar bayramı gibi olsaydı. Böylece sürekli maske takardık ve maskelerin altında nasıl göründüğümüzü öğrenmeden önce birbirimizi tanıyabilirdik.” diyor August. Ne çok önem veriyoruz değil mi kabukta ne gördüğümüze? Tanımak için hiç uğraşmıyoruz bile. Başkalarına verdiğimiz şansın yüzde birini bile vermiyoruz belki de dış görünüşünü beğenmediğimiz birine. Oysa hepimiz o genleri taşıyor olabiliriz. Evet, dış görünüşünüz oldukça iyi olabilir, dünya güzeli/yakışıklısı olabilirsiniz; ama bu sapasağlam genleriniz olduğu anlamına gelmez.

Bir de insanların ona bakınca hemen gözlerini kaçırmasından ya da fazlaca uzun süre bakmasından bahsetmiş August. Bunu daha önce Senden Önce Ben’de de okumuş ve hakkında bir hayli düşünmüştüm. Ben de hemen gözlerimi kaçırıyorum bazen; ama tek düşündüğüm “karşımdaki rahatsız olmasın” oluyor. Hata mı yapıyorum, o insanlara ne hissettiriyorum bilmiyorum. Gerçi dehşetli bir göz kaçırış değil bu. Yine de bilmiyorum işte her seferinde sorguluyorum kendimi.

Tüm bunlara rağmen August kendiyle barışık, oldukça da eğlenceli ve sevimli bir çocuk. Bu kitaptan bir film çıkmasını gerçekten isterdim sanırım. En azından insanlar okumasalar bile izlemiş olurlardı. Tabii başarılı bir uyarlama olması şartıyla lütfen :)

Bir de şöyle bir video hazırlamış, gerçek August Pullman’larla tanıştırmışlar bizi:

Ve son olarak,

 I Am Auggie Pullman!

Puanlama:

-Kapak Tasarımı: 5/5 (%5)
Muhteşem! Gerçi bu kadar dış görünüşe önem vermemek gerektiğinden bahsettikten sonra kapak tasarımına puan vermem ironik oldu biraz :D      

-İsim – Kitap Uyumu: 5/5 (%5)
Okudukça anlayacaksınız :)

-Özgün Konu – Özgün Anlatım: 5/5 (%30)
Bence gerçekten özgün bir dili ve konusu vardı, bende hiçbir tekrar hissi uyandırmadı.

-Yazarın Dili:  5/5 (%30)
Sade, akıcı ve anlaşılır. Bir o kadar da anlamlı!

-Kitabın Dünyası: 5/5 (%30)
Okurken gidip August’a sarılmak istedim resmen. Elimi uzatsam uzanabilecek gibiydim.

Kitabın Puanı: 5/5

61 yorum:

  1. Çok güzel. Okuma listeme ekledim hemen.Video da çok güzel düşünülmüş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. di mi video cidden çok hoşuma gitti. umarım kitabı da seversinn :)

      Sil
  2. Poşet Mucize'yi sevdiiii :) Sevmeyen bir okur var mı ki zaten?
    Onu ben de düşündüm bak, gözleri kaçırmak kötü mü yani? Ben de rahatsız etmemek için bakmamaya dikkat ederim hissettirmemeye çalışarak. Ama bir şekilde belli oluyor sanırım.

    YanıtlaSil
  3. Kitap alma listemdeydi. Alıntıları okudukça dahada hoşuma gitti:D
    Hepsi birbirinden güzel ve doğru:)

    YanıtlaSil
  4. Okumak istediğim kitaplardandı. Senin yorumundan sonra bu istek daha da arttı. Teşekkür ederim kitap yorumundan dolayı.

    YanıtlaSil
  5. Bu kitabı her yerde görüyordum.Nedense ben okumak istemedim.Alıcam ve evdeki herkese okuturacağım.Teşekkürler Bi Poşet :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. vuhuu neden bu kadar bekledim diyceksin sen de benim gibii :)

      Sil
  6. Yıllar yıllar önce seyrettiğim bir filmi hayırlattı bu bana.

    https://youtu.be/uT3ZHCJqhWo

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. trailerı izledim ve çok merak ettimm mutlaka izleyeceğim çok teşekkürler :)

      Sil
  7. Elimdeki kitapları bitirir bitirmez buna da bir göz atacağım ^_^ Çok güzel anlatmışsın eline sağlık ^_^

    YanıtlaSil
  8. Gerçekten okunması gereken bir kitapmış. Çok ilgimi çekti ayrıca da çok etkilendim. Mutlaka okumalıyım. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle herkesin okuması gereken kitaplardan, umarım seversin :)

      Sil
  9. Bu kitapı geçenlerde bir yerde gördüm. Konusu ilginç geldi. Lakin kindle için olan versiyonunu henüz bulamadım. :( Okunacaklar arasında yerini almış durumda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. e-kitap okumak zor geliyor bana ya eski kafalıyım :D

      Sil
  10. Çok güzel anlatmışsın. Bu kitabı mutlaka alacağım! :)) Videoyu da gerçekten çok düşünerek hazırlamışlar. :)

    YanıtlaSil
  11. Senden bu kitabın yorumunu bekliyordum açıkçası. Ben hala okuyamadım bu kitabı :(

    YanıtlaSil
  12. Ben de sevmediğim ve beğenmediğim kitaplar için uzun ve güzel yazılar yazabiliyorum ama sevdiğim kitabı anlatacağım zaman aklıma bir şey gelmiyor. İnsanın sevdiği kitabı anlatması daha zor. Bu kitabı birçok kişide gördüm. Denk gelirsem okumak isterim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. değil mi ne yazsan az gelecek gibi hissediyorsun. mutlaka okumalısın derim :)

      Sil
  13. okudun da yadın bile demek :)) ben okuyalı çok oldu da ne zaman yazabileceğim kim bilir :/

    YanıtlaSil
  14. Kitap tasarımı da oldukça çekici :)

    Bol okumalı zamanlar, bende beklerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet insanın içini ısıtıyor, teşekkürler :)

      Sil
  15. Sanırım kitabı okumayan bir ben kaldım :D Çocuklar bence de acımasız Poşet zaten Sineklerin Tanrısı'nın etkisinden hala çıkamadım. Çocuk görünce normal gözle bakamıyorum :D Video şahane olmuş bu arada :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hahah o kitabı okuyan herkes soğuyo çocuklardan yaa erteliyorum o yüzden :D

      Sil
  16. Bu kitabi baska bir bloggerda gormustum. Konusunu duyunca hemen e-Book listeme ekledim ama sonrasinda Telefon kirildi. Kitap e Book Larimda bekliyor. Ben de Okumak icin sabirsizlaniyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaa kötü olmuş :/ en kısa zamanda okuyabilirsin umarım

      Sil
  17. Kitabın kapağı süper :))

    YanıtlaSil
  18. İlk olarak kapak resmi dikkatimi çekti. Gerçekten ilk okuyacağım kitaplardan oldu. Bu kitapla tanışmamı sağladığın için teşekkürler... Video da çok tatlıymış. Yapanların emeğine sağlık.
    Gülücüklü Kal...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. buna vesile olduysam çok mutlu oldum :) seveceğini düşünüyorum :)

      Sil
  19. Çocuk üzerine bir kitapmış bak bu tam benlik. Konusu çok trajik ama. Çocuklar konusunda çok haklısın birbirlerine karşı çok acımasızlar. Her anne babanın çocuğuna öğretmesi gerek aslında deme, bakma, yapma diye ve keşke okullarda daha çok engelli ile okusalar da onlarında normal olduğunu görebilseler. Konu çok dikkatimi çekti bunu okumak istiyorum. Bak arayınca bulunuyor kitap:) tesekkurler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet trajik ama yazar çok da ajitasyona bağlamadan olayları vermeyi başarmış. şu dünyada anne babalık en zor şey olsa gerek. umarım seversin kitabı :)

      Sil
  20. ya aslında kapağı cezbetmiyor değil ama kerem'e aldırsam ne güzel olur :D

    YanıtlaSil
  21. Kitabı beğenmek konusunda tek bir endişem yok zaten ve sen de çok güzel yorumlamışsın ya.. Dediğin gibi bu tür kitapları herkes okumalı, çocuklarına, yakınlarına okutmalı. Okumak, okutmak için sabırsızlanıyorum...

    YanıtlaSil
  22. Duygulandım valla bir de şu alıntı çok hoşuma gitti.
    "Sihirli bir lamba bulsaydım ve tek bir dilek hakkım olsaydı, hiç kimsenin fark etmeyeceği sıradan bir yüzüm olmasını dilerdim." Çok anlamlı.

    Kitaptan alıntıları her zaman sevdim seviyorum, iyiki varsınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkürlerr :) kitabı da zaten gözleri dolu dolu okuyor insan. gerçi kahramanımız oldukça sevimli ve komik bir çocuk olduğundan çok da drama bağlamıyoruz :)

      Sil
  23. Bende 2 yarım kalan kitaplarimi baştan başlayıp bitirdim. 1-2 tane okumak istediğim kitap vardi bu da 3. Sırada yerini aldı teşekkürler canımcım. :)

    YanıtlaSil
  24. Alicam diyip diyip alamadim ya cok merak ediyorum :)

    YanıtlaSil
  25. Yorumlamanı çok beğendim :) Yüzyıllık Yalnızlık bitti şimdi bunu okuyabilirim :)
    Bloguma da beklerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkürlerr :) Yüzyıllık Yalnızlıktan sonra dinlendirir hem :)

      Sil
  26. Oğluma okuldan tavsiye etmişler. O okudu. Ben de okuyacağım hele bu yorumdan sonra:)) Videoyu da çok sevdim.

    YanıtlaSil
  27. vaktin varsa etkinliğe davet ediyorum seni sayın poşet :>
    http://periodiclibrary.blogspot.com.tr/2016/04/mim-yak-yeniden-yaz-tekrar-oku.html

    YanıtlaSil
  28. Okumaya tekrar başladığıma göre bunu da listeme dahil edebilirim;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. okumanı hızlandırır hem, eski tempona dönebilirsin yani :)

      Sil
  29. İstiyorum bu kitabı, hedefimde sen varsın MUCİZE!!
    Ya çok güzel bir kitap, çok güzel bir yorum ve çok güzel bir video.. diyecek fazla bir şey yok bence.

    YanıtlaSil

Blog / Site linki içeren yorumlar yayınlanmayacaktır.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tasarım: Zuri