ZAMAN MAKİNESİ - H.G.WELLS KİTAP YORUMU

Bi Poşet Kitap | 23:44 |
 
 
KÜNYE:

Adı: Zaman Makinesi
Orijinal Adı: The Time Machine
Yazar: H.G. Wells
Çeviren: Volkan Gürses
Yayınevi: İthaki, 2015


Alıntılar:

-“İnsan hayatı,” der Wells, “evrenin akışı içindeki bir girdap gibi, yanıltıcı bir şekilde sakindir; bilimse insanın karanlığa yaktığı bir kibrittir ve kibritin ateşi karanlığın sandığımızdan daha da karanlık olduğunu gösterir.”

-Varlığını bir an bile sürdüremeyen bir küp gerçekten var olabilir mi?

-O gün hiçbirimiz Zaman Makinesi’ne pek inanmadık galiba.

-Modeli bize Filby göstermiş ve aynen Zaman Yolcusu’nun kullandığı kelimelerle konuyu bize o açıklamış olsaydı, ona karşı çok daha az bir şüphecilik sergilerdik. Çünkü onun dürtülerini anlamış olurduk; Filby’ yi bir kasap bile anlayabilir. Ama Zaman Yolcusu’nun doğasında mantıksız arzular bolca bulunduğundan, ona güvenmiyorduk. Ondan daha az yetenekli bir adamı meşhur edecek şeyler onun ellerinde birer hileydi sanki. Her şeyi kolaylıkla yapabilmek bir hatadır.

-Bu insanların içinde yaşadığı huzur ve güven ortamını görünce cinsiyetlerin bu yakın benzerliğinin beklenebilir olduğunu hissettim; çünkü erkeğin iktidarı ve kadının yumuşaklığı, aile kurumu ve mesleklerin ayrımı, bir fiziksel güç çağının saldırgan gereklilikleridir yalnızca.

-Güven içindeki enerjinin kaderi hep bu olmuştur; sanata ve erotizme alışır, ardından bitkinlik, sonunda çürüme gelir.

-Yorumum çok basit, yeterince de akla yakındı…bütün yanlış teoriler gibi!

-Bir şeyden emindim: başka bir çağ tıpatıp aynını üretmedikten sonra, makine zaman içinde hareket etmiş olamazdı.

-…uzun süre hareketsiz kalamayacak kadar Batılıyım ben.

-Yukarı Dünya’nın bütün o güzelliğinin neleri örttüğünü anlıyordum artık. Günleri çok hoş geçiyordu, tarladaki sığırın günü kadar hoş. Sığırlar gibi, hiçbir düşman tanımıyor ve hiçbir ihtiyaca karşı hazırlıklı bulunamıyorlardı. Ve sonları da aynıydı.

-Alışkanlık ve içgüdü çaresiz kalmadıkça doğa zekaya asla başvurmaz. Değişimin ve değişime gereksinimin olmadığı yerde akıl da yoktur. Yalnızca çok çeşitli ihtiyaçları ve tehlikeleri karşılamak zorunda olan hayvanlar zekadan paylarını alırlar.

Ben Ne Düşünüyorum?

H.G.Wells’i nasıl tanıdığımı ve okuduğum ilk kitabı olan Körler Ülkesi’ni daha önce şurada anlatmıştım. O gün bugün yazarın bütün kitaplarını okumaya karar verdim ve sonunda bir diğer kitabını daha okuyabildim.

Zaman makinesi, zaman yolculukları her zaman ilgimi çeken konuların başında gelmiştir. 1866-1946 yılları arasında yaşamış bir yazarın gözünden zaman makinesi kavramını okumak çok keyifliydi. Bir de sanırım bazı araştırmalarımda okuduğum kadarıyla Zaman Makinesi kavramını ilk ortaya atan da Wells olmuş. (yanlışsam düzeltin lütfen) Ve tabii bu da zaman makinesinin geçtiği ilk kitaplardan biri.

O yıllarda yazılmış bir kitap olunca herhalde yazar zaman yolcusunu 2000li yıllara falan gönderir diye düşünmüştüm ben alırken. Ama tam olarak MS. 802.701 yılını anlatıyor bize. Bana sorarsanız dünyanın o kadar ömrü olduğunu hayal bile edemiyorum :) Ama Wells bizim için etmiş. Bununla da kalmamış muhteşem bir distopya yaratmış.

Olaylar Zaman Yolcusu’nun arkadaşlarıyla evinde yaptığı bir toplantıda onlara zaman makinesi fikrini açmasıyla başlıyor. Tabii ki kimse karakterimize inanmıyor ve onun usta bir hikayeci olduğu fikrine kapılıyorlar. Hatta yaptığı minyatür zaman makinesini gösterdiğinde bile işin içinde bir el çabukluğu, bir sihirbazlık arayıp pür dikkat incelemeye koyuluyorlar. Sonra bir gün dostları gelip onlara 802.701 yılına gittiğinden ve orda yaşadıklarından bahsediyor.

Wells hazırcılığa alışmış tembel insanlar görmüş geleceğimizde. Nitekim şimdiki durumumuza bakınca bu bana oldukça mantıklı geliyor.

Daha önce okuduğum Körler Ülkesi’yle bazı yapısal benzerlikleri olduğunu söylemek de mümkün. Karakterimiz her şeyi kendi başına anlamaya ve o durumun içinden çıkmak için bin bir türlü yol düşünmeye çalışıyor.

Bir tarafta yukarda yaşayanlar, küçük, sevimli, az gelişmiş, kaygısız insanlar. Diğer yanda işçi sınıfı diyebileceğimiz karanlık taraf.. Sanırım bu kitaptan anladığım en çok da şu: Bir zaman makinesi görürsen arkana bakmadan koş! Sonra merakına falan yenik düşersin neme lazım :D

Zaten her zaman distopik dünyalarda hiç şansım olmadığını ilk 1 saat içinde muhtemelen öleceğimi düşünürüm :D Bu kitap sayesinde yaşadığım çağı bir anlığına da olsa sevmeye başladım sanırım. 800.000 yıl sonra doğmadığım için teşekkürler Tanrım!

Puanlama:

-Kapak Tasarımı: 4/5 (%5)
Biraz fazla mı sade sanki? Daha iyisi olabilirdi be İthaki!

-İsim – Kitap Uyumu: 5/5 (%5)
Tam puan!

-Özgün Konu – Özgün Anlatım: 5/5 (%30)
Daha ne kadar özgün olabilir ki.. Bunca yıl önce bunları hayal edip bir de zekice kurgulaması.. Wells’e olan saygım her geçen gün biraz daha artıyor.

-Yazarın Dili:  5/5 (%30)
Oldukça akıcı ve anlaşılır.. Favori yazarlarım arasında yer edinmiştir kendisi :)

-Kitabın Dünyası: 5/5 (%30)
Kitabın müthiş bir distopik dünyası var. Bu kadar ince bir kitaba bunca duyguyu nasıl sığdırmış yine! Konuya ilgisi olan herkes mutlaka okusun derim ben.

Kitabın Puanı: 4,95 / 5

38 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. kitap mıı bence de ama bütün duyguları vermiş zaten :)

      Sil
  2. Zamanda yolculuk gercekten ilgi ceken bir konu.kitabın okunan biri tarafindan degerlendirilmesi benim en onem verdiğim şey.puanına bakarsak okuacaklar arasina gorso vile :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. konu ilgini çekiyorsa kitaba da mutlaka bi şans ver derim ben :)

      Sil
  3. Kitap ince görünüyor sanki, kaç sayfa? Bu arada evet, kapak kesinlikle daha iyi olabilirdi. Tamam, kapaklara göre almıyorum çoğu kitabı ama bir çekiciliği olmalı bence. Hakkında hiçbir şey bilmeyip sırf kapağı için aldığım kitaplar da yok değil mesela :D Kitap çok ilginçmiş ya dediğin gibi o kadar uzak bir zaman dilimini nasıl yazabilmiş, nasıl bir tasavvur gücü o :D Ve ben de distopik dünyalarda ilk ölenlerden olurdum kesin :/ Bu arada Gurur ve Önyargı'yı okuyormuşsun, hayırlı işşleer :D Kargom gelseydi ben de hemen başlayacaktım ama.. Neyse -_-

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 150 sayfadan azdı canımcım. aynen kapak önemi ne kadar reddedilmeye çalışılsa da hepimiz üzerinde ister istemez bir etki yaratıyo :) ahhaah beraber ölürüz gulüm :D yaa sen de mi Gurur ve Önyargı'ya başlıycaksııınn :)

      Sil
  4. Gelecekte kurgulanmış hikayeler hep ilgimi çekmiştir, kitabın geleceği baya bi ilerde ama, yakın gelecek içinde bir fikir uyandıracağına eminim, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle tavsiye ederim seveceğinizi düşünüyorum :)

      Sil
  5. Umarım kitap, kitap hakkındaki düşüncelerin yazısı kadar güzeldir :) sevdim. Okumak istiyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaa çok teşekkürler :) kitap bin kat daha güzel emin ol :)

      Sil
  6. Aaa iyi puan vermişsin blogcan. Alayım diye elime aldım ama sonra başka kitapla değiştirdim püh.
    Pişman oldum şu an. Neyse sonraki siparişe eklerim belki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. anaam nası bıraktın hiç mi için acımadı :D

      Sil
  7. Senden baya yüksek puan almış listeme ekledim :)

    YanıtlaSil
  8. İyi kitap o halde :) Fotoğraf çok hoşuma gitti ayrıca :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. fotoğraf çok içime sinmemişti sevindim beğenmene :)

      Sil
  9. Merhabalar. Iade i ziyarete geldim :) Blogunuz cok hos, bir kitap sever olarak cok begendim :) son zamanlarda her ne kadar da bebek cocuk kitaplari okusam da gormediklerimi de sizden gordum. Emeginize saglik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederimm çocuk kitapları okumayı da çok severim benn :)

      Sil
  10. Bu aralar Momo'yu okuyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaa Momo'yu ben de çok merak ediyoruumm bakalım sevcek misin :)

      Sil
  11. Zaman Yolcusu'nun karısı filmini ve ckitabını hatırladım :*
    Aksine benim gibi Whovian biri için müthiş bi kitap o zaman :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aa o kitabı da okuycaktım aklımdan çıkmış iyi hatırlattın valla :*

      Sil
  12. Bu kitap son zamanlarda çok dikkatimi çekiyor. Okunacak bir sürü kitabım varken yine yeni kitaplar almak istiyorum :D Beni teşvik ediyorsunuz :D Bir de fotoğrafa bayıldım, çok güzel olmuş :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ahahah di mi kitap blogları hep bütçeye zarar zaten :D

      Sil
  13. Okumustum ama çok oldu unutmusum. Bir kere daha okuyabilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ara ara tekrardan okunabilecek bi kitap gerçekten :)

      Sil
  14. Aynı kitaba bende başka bir şekilde ulaşmıştım, kitaba el koydum fakat daha okumaya fırsatım olmadı. Yorumunu okuduktan sonra sanırım ilk fırsatta okuyacağım kitap bu olacak :)

    YanıtlaSil
  15. Okumak lazım çok merak ettim :)

    YanıtlaSil
  16. Ben de o kadar uzun ömrü olduğunu düşünmüyorum dünyanın , :D

    YanıtlaSil
  17. Kitabın adını duyar duymaz koştum geldim :)) 150 sayfa çok azmış ama şıp diye biter ki :) Bu arada söylemezsem olmaz 'Mağazaya ne kaldı' :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ahahah kitaplarımı her gördüğümde o geliyor zaten aklıma :D sen de zaman yolculuğu meraklılarındansın demekk, kısa ama öz bütün duyguları veriyor :)

      Sil
  18. Merhaba
    Wells'den yine zamanını çok aşan bir kitap. Gerçekten ortaya attığı fikir üzerine zaman makinesi düşüncesi oluşmuş. O zamana göre çok ileri bir hayal gücü bence. Çok derine inilmeden hangi zamanda yazıldığı göz önüne alınarak okunacak bir kitap.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hayalgücü böyle yılları aşan yazarlara bayılıyorum! inan bana derine insen bile kusuru olmayan bi kitap

      Sil
  19. oxumaq istədim. Nədənsə yazdıqların yazıçının gələcəyi bir az da Mənə George O.-in 1984-ünü xatırlatdı. Amma bu sadəcə gələcəkdə insanların kəskin 2 qrup olaraq siniflənməsi və yuxarı sinifin tənbəlliyindən çox ola bilməz. Sadəcə keçmiş illərdən gələcəyə aid hekayə olaraq nədənsə ilk olaraq ağlıma 1984 gəlir..

    YanıtlaSil

Blog / Site linki içeren yorumlar yayınlanmayacaktır.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tasarım: Zuri