KÜÇÜK KARA BALIK – SAMED BEHRENGİ KİTAP YORUMU

Bi Poşet Kitap | 16:59 |

KÜNYE:

Adı: Küçük Kara Balık
Orijinal Adı: Mahi-ye siyahe kuchulu
Yazar: Samed Behrengi
Çeviren: Haşim Hüsrevşahi
Resimleyen: Mehmet Sönmez
Yayınevi: Can (Çocuk) Yayınları, 2016

 
Alıntılar:

-Ben bilmek istiyorum, hayat gerçekten bir avuç yerde dönüp durmak, sonra da yaşlanıp ölüp gitmek mi yoksa bu dünyada başka türlü yaşamak da mümkün mü?

-“Siz gereğinden fazla düşünüyorsunuz. Ama yalnızca düşünmek olmaz ki! Yola koyulursak korkularımız tümden kaybolur gider.”

-Şimdi ölüm çok kolay uğrayabilir bana! Ama ben yaşayabildiğim sürece ölümü karşılamaya gitmemeliyim. Elbette, bir gün ölümle karşılaşırsam –ki karşılaşacağım- önemli değil, önemli olan şu ki benim yaşamım veya ölümüm başkalarının yaşamını nasıl etkileyecek.

-On bir bin dokuz yüz doksan dokuz balık, “İyi geceler,” diyerek gidip uyudular. Büyükanne de uyudu. Ama bir tane Küçük Kırmızı Balık ne yaptıysa da gözlerini uyku tutmadı. Sabaha kadar denizi düşündü durdu.

Ben Ne Düşünüyorum?

Beni instagramdan takip edenler haftasonu çocuk kitaplarına sardırmış vaziyette olduğumu bilirler. İşte bunlardan biri de sanırım okumayanı bir ben kalmış olan Küçük Kara Balık’tı. Küçükken okuyamadım diye bu zevkten kendimi mahrum bırakacak değildim herhalde :)
Bir gece uyumadan önce elime aldım ve kendime masal niyetine okudum bu güzel hikayeyi. Zaten 20 dakikada biten bir kitap; ama her gece okusanız sıkılmayacağınız türden.

Hikayemiz denizin dibinde yaşlı bir balığın on iki bin yavru balığı çevresine toplayıp bir masal anlatmasıyla başlıyor. Küçük Kara Balık’ın masalı bu. Birçok yönden Martı Jonathan Livingston’a benzettim ben bu küçük balığı. İkisi de olduğu yerde dönüp durmaktan sıkılmış, dünyada başka neler olduğunu keşfetmek isteyen karakterler. Küçük Kara Balık bir gün annesini karşısına alıyor ve diyor ki “ben bu derenin sonu nerede görmek istiyorum.” Annesi yalvarıp yakarıyor gitmesine gönlü razı olmuyor, diğer balıklar da toplanıp ona saçmalamamasını, derenin sonu diye bir şey olmadığını, oradan giderse yaşama şansı olmayacağını söylüyorlar. Fakat Küçük Kara Balık pes etmiyor ve macera dolu bir yolculuğa çıkıyor. Bundan sonrası okuyanların bilebileceği bir hikaye artık :)
Ben Küçük Kara Balık’ın azmini, cesaretini çok sevdim. Birçok kitabın çocuklara pek de uygun olmadığını düşünmeme rağmen Küçük Kara Balık, çocuğum olsa güvenle okuyabileceğim türden bir hikayeydi. Üstelik resimlendirmeleri de çok hoşuma gitti. Mehmet Sönmez’e bunun için bir teşekkür borçluyum sanırım. Bence siz de hala okumadıysanız miniğinize yatmadan önce güzel bir masal niyetine okuyun. Sonra bakın bakalım uykuya dalan balıklardan mı olacak, yoksa Küçük Kırmızı Balık gibi sabaha kadar denizi düşünüp duranlardan mı :)

Puanlama:

-Kapak Tasarımı: 5/5 (%5)
Gayet sevimli :)               

-İsim – Kitap Uyumu: 5/5 (%5)
Tam puan!

-Özgün Konu – Özgün Anlatım: 4/5 (%30)
Yani çok alışılmadık bir hikaye değildi; ama kendine has bir üslupla anlatılmıştı ve bir tekrar hissi yaşatmıyordu. Bir de uzun yıllar önce yazıldığını düşünürsek çok fazla puan kırmak mantıklı olmaz sanırım.

-Yazarın Dili:  5/5 (%30)
Yazarın dili gayet akıcıydı.

-Kitabın Dünyası: 5/5 (%30)
Küçük Kara Balıkla birlikte heyecanlanıp onla birlikte maceradan maceraya koşacaksınız :)

Kitabın Puanı: 4,7 / 5

31 yorum:

  1. Çok sevdiğim Azeri Türkü bir İranlı yazardır, çocuklara mutlaka kitapları okutulmalı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Azerbaycan Türklerinden olması yazarı bana sevdiren başlıca nedenlerden :) kesinlikle hiçbir çocuk Samed Behrengi'den mahrum kalmamalı

      Sil
  2. Bu deniz altında yaşayan karakterlerin merak ve azmine de hayranım ama! :D Alıntılara bakılırsa kitabın hedef kitlesi kesinlikle sadece çocuklar değilmiş zaten. Kitap çok aşina geliyor, bir yerlerde görmüştüm sanırım. Yorumundan sonra okumak istedim, çok eğlenceli geliyor kulağa :')

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. maharet denizde mi dersin canısı göç mü etsek napsak :D sen de kendine masal niyetine oku musmutlu uyu :)

      Sil
  3. Her çocuğun kitaplığında olması gereken bir kitap. Zaman zaman dünyaya "çocuk" gözüyle bakmak isteyenlerin de okuması gereken bir kitap. Samed Behrengi'nin "Bir şeftali bin şeftali" de ne güzeldir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir Şeftali Bin Şeftali'yi de fena halde merak ediyorum ilk fırsatta onu da okuyacağım :)

      Sil
  4. Küçük Kara Balık'ı Heidi'den sonra okumuştum sanırım talihsizliği buydu. :D Küçükken en sevdiğim kitap Heidi'ydi, hala çok severim gerçi :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaa Salıncaaakk benim de en sevdiğim kitap Heidi'ydi hiç elimden düşmezdi :)

      Sil
  5. Oğlum yeni bitirdi bu kitabı sıra bende ;)

    YanıtlaSil
  6. Bende daha bu yaz okudum bu kitabı.Aynı yazarın konuşan bebek kitabını okumuştum çocukken o günden beri bu kitabı merak ediyordum :D Konuşan Bebekte çok güzeldir bulursan oku :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tek geç kalan ben değilmişim desene :) bulursam kesin okurumm :)

      Sil
  7. Mənə uşaqlığımı məktəbdə ədəbiyyat dərsimizi yada saldı. Hələ o vaxtdan mənə çox maraqlı gəlmişdi. Xüsusilə Araz çayında müəmmalı ölümü.. Cənubi azərbaycanlı yazıçının heç öz dilində yazmağı da qadağan olunub o zamanlar. Ən sevdiyim də sadə dildə dərin mövzu, dünya və yaşamdan danışılmasıdır.. Yazınızı çox bəyəndim. Xüsusilə də kitabdan hissələr/alıntıları. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ölmemiştir o ya ölmemiştir T_T maalesef Güney Azerbaycan'da insanlar çok fazla eziyet çekmiş ve hala da çekmekteler. Allah yardımcıları olsun.

      Sil
  8. Adını ilk defa duyduğum bir yazar, inceleyeceğim. Bende beklerim, sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. Herkesin mutlaka okuması gereken bir kitap. Ne güzel olmuş paylaşman :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkürlerr bence de herkes okumalı :)

      Sil
  10. Bir okumayan da ben varım :D
    Geçen bu kitabı gördüğümde alıp almamakta kararsız kaldım. En kısa sürede okumaya çalışacağım :)

    YanıtlaSil
  11. Bu kitabı ben de geçen sene okudum. Hatta yazarın beş kitaplık setini alıp hepsini okumuştum. Hem büyüklere hem küçüklere hitap eden kitapları var. Şimdi o kitaplar ileride çocuğum okur diye kitaplığımda bekliyor :-)

    YanıtlaSil
  12. Kızlarım çok severek okudular bu kitabı çocuklar için tam başucu kitabı

    YanıtlaSil
  13. İlk okuldayken okumuştum ben bu kitabı ama hakkında hiçbir şey hatırlamadığımı fark ettim :D Şimdi nerede bilmiyorum ama tekrar alıp okusam mı :D

    YanıtlaSil
  14. bazen büyüklerin mutlaka okuması gereken kitaplar diye listeler yapıyorlar ya , o listenin ilk sırasına da yerleşebilecek ender kitaplardan biri :) sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bence dee :) okumasam hep içimde kalırdı zaten :)

      Sil

Blog / Site linki içeren yorumlar yayınlanmayacaktır.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tasarım: Zuri