GURUR VE ÖNYARGI - JANE AUSTEN KİTAP YORUMU

Bi Poşet Kitap | 15:58 |

KÜNYE:

Adı: Gurur ve Önyargı
Orijinal Adı: Pride and Prejudice
Yazar: Jane Austen
Çeviren: Hamdi Koç
Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2015
 
Alıntılar:

-“Bu çok doğru,” diye cevapladı Elizabeth, “ben de gururunu kolayca affedebilirdim, benim gururumu yaralamasaydı.”

-Hafif bir eğilim gayet doğaldır, ama pek azımızda cesaret verilmeden gerçekten aşık olacak yürek vardır. On vakadan dokuzunda kadın için doğru olan hissettiğinden daha fazla sevgi göstermektir.

-“Böylece sevgisini tüketti,” dedi Elizabeth sabırsızca. “Aynı şekilde yenik düşen birçok kişi olmuştur. Şiirin aşkı yok etme yeteneğini ilk kim keşfetti merak ediyorum doğrusu!”

“Şiiri hep aşkın gıdası olarak düşünürdüm,” dedi Darcy.

“Sağlıklı, güçlü, iyi bir aşk için doğru olabilir. Zaten güçlü olan bir şeye her şey iyi gelir. Ama eğer zayıf, cılız bir eğilimse tatlı bir sone açlıktan öldürür onu.”

-“Hiçbir şey alçakgönüllü bir görünümden daha yanıltıcı değildir,” dedi Darcy. “Sık sık sadece düşünce dikkatsizliği, bazen de dolaylı bir övünmedir.”

-Gerçekten sevdiğim pek az insan var; hele saygı duyduğum daha az insan var. Dünyayı tanıdıkça hoşnutsuzluğum daha da artıyor; her geçen gün insan karakterinin tutarsızlığına ve akıllı, duygulu görünenlere bile güvenilmeyeceğine olan inancım güçleniyor.

-Sık sık kendi kibrimizden başka bir şey değildir bizi aldatan. Kadınlar hayranlığı olduğundan daha anlamlı sanıyorlar.

-Biraz benim felsefemi öğrenmelisiniz. Geçmişin sadece hatırlamaktan zevk aldığınız kadarını düşünün.

-Belki onu her zaman şimdiki kadar sevmedim. Ama böyle durumlarda iyi bir belleğe sahip olmak affedilir şey değildir. Bu benim de son hatırlamam olacak.

-“… İlk gelip burada yemek yediğinde seni benden o kadar utandıran neydi? Bilhassa, geldiğin zaman neden bana aldırmıyormuş gibi davrandın?”
“Çünkü ciddi ve sesssizdin; bana cesaret vermedin.”
“Ama gergindim.”
“Ben de öyle.”
“Yemeğe geldiğin zaman benimle daha çok konuşabilirdin.”
“Daha az hisseden biri konuşabilirdi.”

Ben Ne Düşünüyorum?

Kitabı geçen yıl ablama doğumgünü hediyesi olarak almıştım, o zamandan beri merak ediyordum evet, ama bir şekilde okumaya hiç yeltenmemiştim. Sanırım doğru zamanı beklemişim ki geçenlerde birdenbire Gurur ve Önyargı’yı okumak için içimde kuvvetli bir istek duydum.

İsim tartışmasına girecek olursak evet, ben de Gurur ve Önyargıcılardanım :) Aşk ve Gurur tamamen bir pazarlama stratejisi olsa gerek. Çünkü kitapta adındaki bu gurur ve önyargı ifadeleri belli kişilerde karşılığını buluyor ve tamamen onları yansıtıyor.

Ne çok şey engel oluyor değil mi birini sevmemize? Tanımadan önce hakkında kendimizce uydurup doğruluğuna inandığımız yargılar, tanıdıktan sonra da önceden söylediklerimiz için tepemize inen saçma sapan bir gurur. Sanırım “ilk defa gördüğümüz bir peynirin evsafı hakkında söz söylemekten kaçtığımız halde ilk rast geldiğimiz insan hakkında son kararımızı verip gönül rahatlığıyla öteye geçivermekten” vazgeçmeliyiz biraz da.

Kitaba başlamadan önce biraz kasıntı bir dil beklemiş olmalıyım ki esprili dili beni bir hayli şaşırttı. Özellikle karakterlerden Mr. Bennet’a, yani kızların babasına bayıldım! Sanırım kendi karakterimi bu kitabın karakterleriyle; bir tutam Jane, bir çimdik Mr. Darcy, bir avuç Elizabeth ve alabildiğince Mr. Bennet şeklinde özetleyebilirim :D Bu kitapta mutlaka kendinizden bir parça bulacaksınız.

Kitabın karakterleri her an her yerde görebileceğimiz tiplerden oluşuyor. Kendi aileniz ya da komşunuz olabilecek insanlardan. Nitekim olaylar da öyle. Gündelik yaşamı böyle güzel bir dille anlatabilmesi bile Jane Austen’ın ne kadar değerli bir yazar olduğunu kanıtlayacaktır. Bunu bilhassa Sunuş kısmındaki şu kısma binaen söylüyorum: “Austen, çatık kaşlı edebiyat çevrelerinde sık sık kayıtsız kalınan, biraz hafife alınan, çokça da ihmal edilen, hesapta genç kızların sevgisine terk edilen bir yazar olmuştur. Bilhassa, kendileri hayatta bir şey ortaya koyamayıp da beğenmeme yoluyla itibar kazanmaya eğilimli ya da toplumsallık takıntılı eleştirmenler tarafından.”

Bu kısım eleştirmenleri her an her yerde görebilirsiniz. En basitinden, gidin önünüze ilk çıkan kitapçıya, orada mutlaka eleştirdiği kitapların hiçbirini okumamış; ama onlar hakkında engin bilgileri varmışçasına ahkam kesen, “artık herkes de yazar oluyor bunlar hep kağıt israfı” diyen birilerine rastlarsınız. Doğru, bir insan her kitabı ya da her türü beğenmek zorunda değildir beğenemez de zaten. Çünkü hepimiz birbirimizden farklıyız. Ama neticede bir emek sarf edilmiş olan kitaplar hakkında kulaktan dolma bilgilerle bu kadar rahat konuşulamamalı bence. Evet, ben de zamanında bunu çokça yaptım. Belli bir grup okurları kendimce küçümsedim, onları okuyacaklarına hiç okumasınlar daha iyi diye falan düşündüm. Fakat sonra anladım ki bunca zaman okuduklarım bana bir şey katmış olsaydı böyle anlamsız bir düşünceye kapılmazdım. Bu yüzden o beğenmediğim tarzlara bir şans vermeyi denedim ve kendimi bunca zaman bu zevkten mahrum bıraktığım için bir hayli üzüldüm. Tabii bu demek değil ki her bulduğunuzu okuyun, para verin. Milyonlarca blog var, milyonlarca bookstagram, booktuber okuduklarını bizlerle paylaşıyor. Sadece biraz araştırın ve kendi zevkinize uyabileceğini düşünüyorsanız o türlere de bir şans verin.

Tekrar kitap eleştirisine dönecek olursak, tabii buraya kadar okuyabilecek kadar sabrınız olduysa :D Jane Austen gayet güçlü karakterler yaratmış diyebiliriz. Her türden insanı görmek mümkün. O dönem insanların ilgi alanı tamamen balolar ve evlenmek üzerine kaymış durumda sanırım. Tüm bunların içinde Mary gibi kitapkurdu bir kız karaktere yer verilmiş olması benim için çok sevindiriciydi. Çünkü bildiğimiz üzere, o dönem bir kızın kitap okuması yapıp yapabileceği en manasız şeydi. Sanırım Mary karakterini daha yakından tanımak isterdim.

Kitap hakkında ne anlatsam biraz spoiler kaçacağını hissettiğimden size önerim böyle fazla da bir şey bilmeden okuyun, gerçi bu ne kadar mümkün bilmiyorum :D

Sadece diyebilirim ki, her an tanık olabileceğiniz kadar basit, bir o kadar da edebi açıdan tatmin edecek sımsıcak bir hikaye istiyorsanız bu kitap tam size göre!

Puanlama:

-Kapak Tasarımı: 3/5 (%5)
Aslında ben bu Hasan Ali Yücel dizisinin tek tip kapak tasarımlarını sevmiyorum, ama bu kitaba yakıştığını düşündüğümden ortalama bir puan vermeyi uygun gördüm.        

-İsim – Kitap Uyumu: 5/5 (%5)
Gurur ve Önyargı.. Sanırım daha iyisi olamazdı.

-Özgün Konu – Özgün Anlatım: 5/5 (%30)
Konusu yukarda da bahsettiğim gibi her an karşılaşabileceğimiz şeylerden oluşuyor; ama Austen bunu kendine has anlatımıyla zenginleştirmeyi başarmış.

-Yazarın Dili:  5/5 (%30)
Gayet akıcı ve esprili. Üstelik Hamdi Koç’un çevirisini de çok beğendim, sizi olaylardan koparmıyor. Bu baskıyı tavsiye edebilirim.

-Kitabın Dünyası: 5/5 (%30)
Okurken karakterlerle birlikte sevinip, onlarla üzülüp heyecanlanıyorsanız sanırım kitap sizi fazlasıyla içine almıştır :)

Kitabın Puanı: 4,85 / 5

41 yorum:

  1. Ne kadar guzel anlatmissiniz kitabi :) bazi kitapklatin kendi zamanlari var sanirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkürler :) aynen öyle düşünüyorum, başka bir zamanda okusam bu kadar sever miydim hiçbir fikrim yok :)

      Sil
  2. Jane austin en sevdigim klasik yazarlardan. Bu kitaplari defalarca okusam bikmam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. benim de tanışma kitabım oldu bu, ama şimdiden seninle hemfikirim :)

      Sil
  3. Ablanın yorumunu okumuştum. Bunu da okuyunca tamam devam etmeliyim dedim :)

    YanıtlaSil
  4. Bu ay okumak için seçtiğim yabancı klasik kendileri :') Senin yorumundan sonra bu kararı verdiğime bir kez daha sevindim. Sabırsızlanıyorum okumak için.. ^.^

    YanıtlaSil
  5. O kadar güzel anlatmışsın ki. hemen okumak istedim. Umarım en kısa zaman da okuyabilirim :)

    YanıtlaSil
  6. İnsanların zevkleri sürekli değişiyor. Kitabı klasik kitap listeme aldım bile:)

    YanıtlaSil
  7. Elimde İngilizcesi var şu an okuyorum. Bakalım ne vakit biter :)

    YanıtlaSil
  8. Sonuna kadar soluksuz okudum. Çok güzel anlatmışsınız. Ama bu kitabı okumak için benim de bir zamanım var sanırım :). Önce elimdekileri bitirmem lazım :). Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkürler, uygun zamanı bulmak çok önemli :)

      Sil
  9. Jane Austen in bir kitabını okumuştum. Yormayan bir dili vardı diye hatırlıyorum :)

    YanıtlaSil
  10. en sevdiğim yazarın en sevdiğim kitabı, yani benim en sevdiğim kitap^-^ her sene tekrar okurum, hemen hemen tüm yayın evlerinden çıkan kitapları topladım ve tüm film/dizi versiyonlarını izledim. öyle takıntılıyım yanihihihi^^ yani demem o ki, böyle bir yorumu gördüğüme çoook sevindim. büyük zevkle okudum çünkü çok güzel yazmışsın. kendi yazdığım kitabı beğenmişsin kadar da sevindim beğenmene^^ yazı için ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ahahah baya baya takıntılıymışsın seen :)

      Sil
  11. Yine buradan edinimlerle çıkıyorum ve beni öyle özendiriyorsunuz ki, bu kitabı da siparis listeme ekliyorum.Zaten isminden bile tercih nedenim olur ki, çok güzel tanıtmışsınız. Teşekkürler canım.Ece ablanız:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkürler ablacım, aynı keyfi alırsın umarım :)

      Sil
  12. En en en sevdiklerimdendir ☺️ O zaman bence hız kesmeden ikna kitabına başlamalısın o da JANE AUSTEN favorilerimden ☺️ Bu arada JANE AUSTEN ile ilgili bir blog önereyim belki seversin ☺️ austenzede@blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. vuhuu hemen listeme ekleyeyim o zamann :) bloga baktım ama uzun zamandır güncellenmemiş galiba :/

      Sil
  13. ben bu kitabı aşk ve gurur olarak lisedeyken okumuştum. daha o zaman neden gurur ve önyargı diye çevrilmediğini sorgulamıştım kendi kendime. çok az hatırlıyorum ama konusunu. bir ara tekrar okusam iyi olacak aslında ama hiç okunmamış o kadar kitap varken elim gitmiyor.

    YanıtlaSil
  14. Gurur, ön yargı, bencillik ego aradığım her şey var gibi teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  15. Hem çok güzel anlatmışsın hemde çok güzel eleştirmişsin. :) Türkiye İş Bankası Yayınlarından çıkan kitaplar çoğunlukla kaliteli kitaplar. Benimde merak ettiğim bir kitap mutlaka okuyacağım. :)

    YanıtlaSil
  16. en sevdiğim klasiklerden :D ne güzel senin de sevmiş olman :)

    YanıtlaSil
  17. Bu kitabı üniversitedeyken Aşk ve Gurur adıyla başka bir yayınevinden okumuş ve çok sevmiştim. Sonradan filmini ve dizisini de izledim, özellikle filmini çok severim. şimdi de Aşk ve Gurur Zombiler kitabını aldım, okunacaklar listeme ekledim. kısaca seviyorum bu kitabı :-)

    "İnsanların okuduğu kitaba karışmak" başlık bir yazı yazmayı planlıyordum blogda. Tabii tembelliğimden henüz yazamadım ama benim de bu konu hakkında söyleyeceklerim var. Kendisi hiç kitap okumazken benim okuduğum kitapların basit olduğunu ve boşa okuduğumu yazmıştı bir tanıdığım. Cevabını vermiştim ama bu konuda daha fazla şey söylemek istiyorum. Keşke insanlar önce bir kendine baksa ve haddini bilse.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. filmi ben de çok sevdim ya :) Aşk ve Gurur ve Zombileri de fena halde merak ediyorum bakalım sevecek misin :) o konuda hepimiz dertliyiz galiba şöyle uzuun bir yazı bekliycem senden :)

      Sil
  18. gurur ve ön yargı severim.. güzel bi kitaptır ama bazen sıkmıştı.. :)

    yaa senin de ters düzü okuduğunu biliyorum 2.sinin fragmanı çıkmışş çok heyecanlandım şimdi onu yazdım ben de.. :D

    bu arada o evet kapak bence de çok diil ya :S

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaa çok heyecanlıı :) bloguna neden girilmiyo ama kaldırıldı falan diyo :(

      Sil
  19. Klasikler moda oldu, holleyy! :D

    YanıtlaSil
  20. Mr. Darcy'i ne çok severim ya :D Tekrardan okuyasımı getirdin. :D Bende olan versiyonu Aşk ve Gurur ama Hasan Ali Yücel'den de bu baskısını almak istiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de çok sevdim Darcy'ii :) azıcık bana benziyo :D

      Sil
  21. gerçekten hayranlık duyulacak bir kadın, özellikle yaşadığı dönem de düşünüldüğünde. Mr. Darcy'i hala özlüyorum :)

    YanıtlaSil

Blog / Site linki içeren yorumlar yayınlanmayacaktır.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tasarım: Zuri