BÜLBÜLÜ ÖLDÜRMEK – HARPER LEE KİTAP YORUMU

Bi Poşet Kitap | 20:10 |
KÜNYE:

Adı: Bülbülü Öldürmek

Orijinal Adı: To Kill A Mockingbird

Yazar: Harper Lee

Çeviren: Ülker İnce

Yayınevi: Sel Yayıncılık, 2014

Sayfa Sayısı: 357


Alıntılar:

- “Sen bunu anlayamayacak kadar küçüksün,” dedi, “ama bazen bir adamın elindeki İncil…babanın elindeki viski şişesinden daha tehlikeli olabilir.”

- Scout, yapılan işin doğası gereği her hukukçunun hayatında kendisini kişisel olarak etkileyen en az bir davası olur. Benimki de bu, galiba.

- İstediğin kadar saksağanı vur vurabilirsen ama unutma, bülbülü öldürmek günahtır.

- Nişancılık Tanrı vergisidir, bir yetenektir…(…)Bana sorarsanız belki de Tanrı’nın kendisine öteki canlılara vermediği haksız bir üstünlük verdiğini anladığı gün silahı elinden bıraktı.

- Çoğunluğa bağlı olmayan tek şey insanın vicdanıdır.

- Benden hoşlanmamak için bir nedenleri olsun istedim, anlıyor musunuz? Bir nedene sığınmak insanlara iyi geliyor.

- Yalnızca tek bir tür insan varsa, o zaman neden hiç geçinemiyorlar? Hepsi birbirine benziyorsa, niçin özel bir çaba harcayarak birbirlerini aşağılıyorlar, Scout, galiba bir şeyleri anlamaya başlıyorum. Galiba Öcü Radley’in bunca zamandır evden çıkmamasını anlamaya başlıyorum… dışarı çıkmamak istediği için içerde kalıyor.

- Atticus haklıydı. Bir keresinde, kendinizi bir adamın yerine koymadıkça, o adamın yerinde olmanın nasıl bir şey olacağını anlamaya çalışmadıkça o adamı gerçekten tanıyamazsınız, demişti.

- İnsanların çoğu iyidir Scout, yeter ki sen onları bir gün gör.


Ben Ne Düşünüyorum?

Sanıyorum günbegün özlediğim kitap kahramanları serisine Scout, Jem ve Atticus’la 3 yenisi daha eklendi. Kitabı 26 günde okumuş olmamın verdiği etkiyle beraber yaklaşık bir aydır onlarla yatıp kalkmamın da bunda bir etkisi vardır elbet. Ama bazen çok sevdiğim kahramanları öyle bir anda çıkarmak istemiyorum hayatımdan, uzattıkça uzatıyorum okuma işini.

Bülbülü Öldürmek, Hitler’i Yahudilere yaptıklarından dolayı lanetlerken etrafındaki siyahileri aşağılamakta bir beis görmeyen, hatta diğer beyaz komşularını dahi şu veya bu aileye mensubiyetinden dolayı kolayca yaftalayabilen insanların içinde 2 küçük çocuğun büyüme hikayesini anlatıyor bize. Scout ve Jem. Bazen de arkadaşları Dill.

Siyahilerin ikinci sınıf muamelesi bile görmediği, her tür kötülüğün onların içinde olduğuna inanıldığı, beyazlardan ayrı kiliselere, ayrı yaşam alanlarına, hatta ayrı oturaklara sahip oldukları, bir beyaz geldiğinde kalkıp ona yer verme zorunluluğu hissettiği iç sıkan bir dünya bu. Bir yandan da demokratik oldukları için ülkelerinde hiçbir ayrımcılığın olmadığını savunan insanların dünyası. En kötüsü de bunların gerçekten yaşanmış olduğunu, hatta belki de hala bir yerlerde yaşanmakta olduğunu bilmek. Okurken dehşete düştüğüm yerler oldu, “gerçekten nasıl göremezler onların da diğerleri gibi 2 kaşı 2 gözü 2 kolu 2 bacağı olduğunu, onların da insan olduğunu nasıl yadsırlar” diye sinir krizlerine girdim. Bir siyahinin avukatlığını yapmanın bile toplumdan dışlanma sebebi olduğu, en bariz hak olan adil yargılanma hakkının bile bir siyahiye çok görüldüğü saçma sapan bir düzen. Günümüzde hala bizim gibi düşünmeyen insanlara reva gördüğümüz muamelenin bir yansıması.

Tüm bu kötülüklerin içinde Scout ve Jem, Atticus Finch gibi mükemmel bir babaya sahipler. Öyle ki evde ayrı, kasabada ayrı, mahkemede ayrı olmayan bir adam. Her yerde aynı. İnsanların içinde her şeye rağmen bir iyilik olduğuna inanıyor. Doğru bildiğini savunuyor ve bu doğruluktan şaşmıyor. Yoksa çocuklarının yüzüne bakamayacağına inanıyor. Çocuklarını da kasabadaki hakim fikirden bambaşka bir inanışla büyütüyor. Gerçekten Atticus’un ebeveynliğine hayran kaldım okurken. Kasabada onun gibi 5 kişi daha olsa, muhtemelen iyilik düzeyi %1500 artmış olurdu.

Tabii böyle anlattığıma bakmayın, kitap ırkçılık söylemlerine boğulup sizi sıkmıyor asla, toplumun yapısını hikayeye yedirerek gözler önüne seriyor. Onun dışında küçük bir çocuğun, Scout’un gözünden dünyayı izliyoruz. Onunla meraklanıp, onunla yaramazlık yapıyoruz çokça. Ve hayatı, insanları anlamlandırmaya çalışıyoruz. Oldukça naif bir hikaye, tüm bunların ortasında bile.

Ne söylesem bir spoiler vermekten korkuyorum aslında. Uzatmadan söylemem gerekirse, içinizi ısıtacak, sizi çocukluğunuza götürecek, zaman zaman sinirlendirecek, hüzünlendirecek ama çokça da gülümsetecek harika bir kitap bu.

Puanlama:

-Kapak Tasarımı: 5/5 (%5)

Bu kapağı gerçekten seviyorum!

-İsim – Kitap Uyumu: 5/5 (%5)

“İstediğin kadar saksağanı vur vurabilirsen ama unutma, bülbülü öldürmek günahtır.” 😉

-Özgün Konu – Özgün Anlatım: 5/5 (%30)

Özgünlüğünden şüphe duyduğum tek bir yer bile olmadı.

-Yazarın Dili: 5/5 (%30)

Sımsıcak, samimi.

-Kitabın Dünyası: 5/5 (%30)

Scout ve Jem’le birlikte yaramazlık yapıp, onlarla gülüp onlarla hüzünleniyor, onlarla korkuya kapılıyorsunuz :)


Kitabın Puanı: 5 / 5

39 yorum:

  1. Çok güzeldir, kütüphanemin de ilk kitabıdır ayrıca :)

    YanıtlaSil
  2. Merak ediyordum ne zamandır . Bir iki arkadaşım beğenmemişti, bu yorumun beni rahatlattı . En kısa zamanda okuyayım bari :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. benim de beklentimden çok farklıydı uzun zaman bekletince kendi kafasında bi hikaye uydurup kitabın da ona uymasını istiyor insan :) güzeldi, önerilir :)

      Sil
  3. En sevdiğim kitaplardandır. Filmini izlemediysen onu da tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  4. biz de uzun zamandır bakışıyorduk, kış okuma şenliği vesile oldu :)

    YanıtlaSil
  5. Kitaplığımda iki yıldır okunmayı bekliyor. Şimdiye kadar hiç kötü bir yorumunu okumasam da bir türlü sırası gelmedi. Bu sene bitmeden artık okuyayım diyorum çünkü sonrasında ikinci kitabını okumak ve filmini izlemek istiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. benimki de bayadır bekliyordu, şenlik sağolsun :) ikinci kitap aslında hikayenin başıymış galiba, okumaya cesaret edebilir miyim bilmiyorum, hikaye bozulur diye korkarım :)

      Sil
  6. Çok çok çok beğenip kapağını kapatır kapatmaz filmi de izlemiş biri olarak Atticus a aşık oldum diyebilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hahah ben de aynısını yaptım filmi izledim hemen :) Atticus kesinlikle idol :)

      Sil
  7. Attikus bir avukat olmasına rağmen muhteşem bir baba ve muhteşem bir eğitimciydi,çok hayran kalmıştım.Eğitim fakültelerinde ve formasyon alacaklara ve öğretmenlere zorunlu kitap olarak okutulmalı bence.Irkçılık eleştirisinden daha çok dikkatimi çeken tarafı kitabın eğitimci yaklaşımıydı.Çok güzeldi gerçekten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben bi yerde bi haksızlık olunca başka bir şey göremiyorum oraya kitlenip kalıyorum :) ama Atticus'un kişiliği dikkat çekmeyecek gibi değildi :)

      Sil
  8. Bu kitap için her fırsatta en yakın zamanda okumalıyım derken buluyorum kendimi. :) Okumayı bırak alamadım daha :( Kitap alışverişlerinde hep erteliyorum. Okuyacağım ins :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ölmeden önce okunacaklar listesine girmeli o zaman bi an önce :)

      Sil
  9. Selam.
    Bülbülü Öldürmek benim için de tek kelime ile muhteşem bir kitaptı.
    Daha sonra yazarın ikinci kitabını almış ama yarım ırakmıştım. Bir türlü ilerlemiyordu sayfalar.
    İyi geceler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. işte bi kitabı çok beğenince aynı yazardan başka bir kitaba başlama konusunda zaten fobim var bi de diğerini okumaya hiç cesaret edemem sanıyorum :)

      Sil
  10. Önemli kitaplardan biri. Bizde lisansta iken bir senaryo çıkar mı diye okumuştuk ama becereksizlikten beceremedik. Oku azmin ve yorumlama güzelliğin takdir edilesi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkürler ruhsuzcum :) böyle 2-3 bölümlük efsane bi mini dizi çıkarmış bence :)

      Sil
    2. Yani çıkardı ama biz becerekizlikler çıkaramadık. Palto hikayesinde de misal ben çıkaracaktım o da çıkmadı. :D

      Sil
    3. hahah estağfurullah :D zordur var olan bir şeyi tekrar yorumlamak ;)

      Sil
  11. Atticus harika bir baba :)) Kitabı bitirip filmini izlemiştim ama kitabı 2-3 tık daha öndeydi bence :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bence de kitap baya baya önde :) ama filmde de karakter seçimleri çok hoştu :)

      Sil
  12. herkes bu kitabını daha çok seviyor ama benim için 2. kitabı müthişti :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. uvv meraklandırdın şimdi beni, tam da 2. yi okumaya çekinirken :)

      Sil
  13. Ana karakteri çocuk olan kitapları ayrı bir seviyorum. Bülbülü Öldürmek yıllardır kütüphanemde okunmayı bekliyor ve onunla göz göze gelince hala okumadığım için çok utanıyorum. Yemeğin en sevdiğin tarafını en sona bırakırsın ya, ben de seveceğimden emin olduğum kitapları okumayı hep böyle ertelerim. Ama artık vakti geldi sanırım.. :')

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de yıllardır bakışıp bakışıp utanıyordum senin gibi :D sonunda buna bir son verdim darısı diğer utandıklarımın başına :) aynen kara günlere saklıyorum seveceğimi düşündüklerimi :)

      Sil
  14. etkileyici bir konu, çok da güzel anlatmışsın. ufaklığa ek gıda araştırmaktan bu ara çok okuyamasam da listemdeki yerini sağlamlaştırdı sayende, ne zamandır aklımdaydı zaten. ilk fırsatta okumak isterim.

    YanıtlaSil
  15. iştee hep böyle iyi romanlar okumak iyi geliyo insanaaa :)

    YanıtlaSil
  16. " İnsanların çoğu iyidir Scout, yeter ki sen onları bir gün gör."

    Herkes göründüğü gibi olmuyor önemli olan içini bilmek güzel içerik için teşekkürler

    YanıtlaSil
  17. Atticus a aşığım ... Muhteşem ötesi bence bu kitap

    YanıtlaSil
  18. Kitaplığında bekleten arkadaşlar vakit kaybetmeyin

    YanıtlaSil

Blog / Site linki içeren yorumlar yayınlanmayacaktır.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tasarım: Zuri