SENDEN ÖNCE BEN FİLM YORUMU

Bi Poşet Kitap | 01:09 |

Merhabaa!

Uzun zamandır şöyle oturup da izlediğim bir filmi anlatmamıştım size; ama bu sefer dayanamadım. Aslında birçoğunuz filmi çoktan izlemiştir ama olsun bi kere de benim gözümden bakmış olun :) 

Senden Önce Ben'i geçen yıl tam şu sıralarda okumuş ve hakkında 1000Kitap'ta şöyle yazmıştım: "Bu kitabı arkadaşımın tavsiyesiyle, daha doğrusu kitabı alıp elime tutuşturmasıyla okumaya karar verdim. Aslında iyi ki de yapmış. Ben son 100 sayfada ağlayanlardan değilim ve sanırım bunun için tedavi görmem gerekiyor :) Ama gerçekten insanı düşündüren bir kitaptı. Hayatınız birden değişse siz ne yapardınız? Veya birini sizi hayatınız boyu mutsuz edecek bir düşüncesinden ötürü suçlayamayacak kadar çok sevebilir miydiniz? Sıcacık bir hikaye, iyi okumalar.."


Evet spoiler vermemek için kendimi parçalamışım :) Ama artık çoğu kişi okuduğu ya da izlediği için rahat rahat anlatacağım. Tabii yine de "kitabı okumadım ama gidesim var ben napiym Poşet" diyen olursa şöyle yanıt verebilirim; bence sinemada bu keyfi yaşamayı hak ediyorsunuz. Tabii ki kitabı okuyup gitseniz çok daha iyi olur, zaten elinize alsanız bir günde bitirebilirsiniz. Üstelik şu yeni film kapaklısından edinme şansınız da önceden okuyanlardan daha ayrıcalıklı yapıyor sizi. Gözüm fena halde onlara takılı durumda zira :) Ama "ben okuyamam vaktim yok" derseniz de gidin izleyin bence zaman kaybetmeden :)

Eveett yazının burdan sonrası kitabı okumuş ya da filmi izlemiş olanlar için. 

Öncelikle herkes gibi ben de büyük bir beklentiyle gittim filme. Nitekim bu konuda üzmedi de. 

Özellikle karakter seçimlerine bayıldım, hepsi cuk oturmuş gibiydi. Mekanlar tam da okurken hayal ettiğim gibiydi. Lou'nun mimikleri, kıyafetleri tamamen o karakteri yansıtıyordu. Sanki birileri okurken kurduğunuz hayali kafanızda kaydedip beyaz perdeye aktarmış gibiydi. Şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki gördüğüm en iyi uyarlamaydı!

Ha tabii kitapta olup da filmde atlanan yerler de vardı. Mesela Lou ve sevgilisinin ayrılık sahnesi öylece gösterilip geçilmişti, ayrılık olduğu bile belli değildi (gerçi bundan emin değilim Lola'daki ayrılık sahnesiyle karıştırıyor olabilirim :D ) ya da at yarışı izlemeye gittiklerinde tekerlekli sandalye çamura saplanınca Lou'nun Will eski askermiş gibi davranıp onu taşıtması sahnesi, Will'in babasının başka bir kadınla birlikte oluşu, Lou'nun İsviçreye gitmeye karar verirkenki buhranları.. Ama zaten bu da hikayenin akışını etkilemeyecek bir ayrıntıydı. Neticede kısıtlı bir zamanda kelimesi kelimesine kitapla aynı olmasını bekleyemeyiz. Ama şunu söyleyebilirim ki, bu uyarlamalar hep bir sorunsal haline dönüşür ya, aslında okuyucunun beklediği sadece kafasındaki kurgudan bir şeyler görebilmek. Kitabı değiştirmeyin ve değiştiriyorsanız bile bunlar hissedemeyeceğimiz kadar küçük ayrıntılar olsun. Kafamızdaki dünyayı bozmayın yeter :)

Kısaca kitabı gibi filmi de, hem eğlendiren, hem üzen (hatta belki de ağlatan) ve sonunda içinizde buruk bir tat bırakan yapıdaydı. Will gerçekten doğru kararı verdi mi bilemiyorum. Ötenazi için gittiği hastahane de sanki "emin misin bak bu hayatı gerçekten terk edebilecek misin" dercesine yeşillikler içindeydi. Belki Lou ile efsane bir hayatları olabilirdi, belki de zamanla yıpranır, birbirlerine zor katlanır hale gelir, bu güzelim hikaye de boşa giderdi. Denemeden bilemeyiz..

Hani Will'in o insana yaşama şevki veren tarzı var ya.. Lou'ya sürekli sıkıcı bir yaşamı olduğunu, aslında gerçekten yaşamadığını hissettiren konuşmaları.. Film boyunca beni görse ne derdi diye düşündüm :D Herhalde ötenaziye benim daha çok ihtiyacım olduğunu falan söylerdi :D Herkesin yaşama tarzı farklı sonuçta; ama filmin sonunda da Paris'te olmak istemedim değil..

Umarım ikinci kitap da bunun kadar güzel olur ve Will unutulmaz. Sırf bu yüzden okumaya korkuyorum biraz. 

Uzattıkça uzatıyorum tamam :) Aslında demem o ki, koşun ve vizyondan kalkmadan izleyin!

42 yorum:

  1. Ben gideyim buna ya... Hem çok bahsediliyor eksik kalmayayım hem de değişiklik olur :)

    YanıtlaSil
  2. Filmini duymamıştım daha önce, fakat kitabını alalı çok uzun bir zaman oldu kitaplıkta öylece bekliyor, bir türlü okuyamadım. Elimdeki kitaplar bittiğinde inşallah okuyacağım.

    YanıtlaSil
  3. Aydın'a gelmediği üzgündüm şimdi bu yazıyı okuyunca daha da bi üzüldüm :((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aa neden gelmedi ki o kadar beklenen bi film o.O olsun sonradan izlersin sen de çareler tükenmez :)

      Sil
  4. ama bu sıcakta sinemaya mı gidecem ben ? sevgiler....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hahah ben de aynı şeyi düşündüm ama değerdi :D

      Sil
  5. Kitabı alamadım daha poşetcimmm ama orijinal halini okuyasım var, onu okuyup filmi izleme faslı ne zaman olur bilemiyorum ki, ramazan beni çok etkiledi sorma 😐😐😐😐
    Kalemine sağlık, heyecanlandirdi beni paylaşımın bilesin 😉

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cansın sen yaa :* sorma fenocum ben de ramazanda prensip olarak dışarı çıkmıyorum bi o gün çıktım işte dilim dışarı sarkıyo yoksa :D

      Sil
    2. Neyse poşetcimmm son 3 😂

      Sil
  6. Kitabını da okuyacağım filmini de izleyeceğim ama kitabını okuma fırsatım şimdilik olmadığı için önce filmini izleyeceğim. içimden bir ses seveceğimi söylüyor :-)

    YanıtlaSil
  7. İkinci kitabı mı varmış? Neyi anlatıyor ki? Çok şaşırdım şu an :)

    Ben de filmi izledim ama senin kadar beğenmedim. Yine de hüzünlü ama bir yandan da gülümseten, çok güzel bir sonu vardı filmin. Görsel açıdansa çok hoştu, benim de tam hayal ettiğim gibiydi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lou'nun Will'den sonraki yaşamını anlatıyor. Çünkü mutlu sonla bitmesi için hikayelere devam etmek gerekirmiş :D

      Sil
  8. Etkileyici bir senaryosu varmış gibi dursa da o kadar da iyi olmadığını düşündüm ben nedense izlediğimde :) Lou'nun bu kadar polyanna olması, başkası için kendi sevgilisini bırakması vs. çok da iyi düşünülmemiş gibi. Ama genele bakacak olursak, fena bir film değildi tabi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. filmi tek başına değerlendirdiğinizde öyle düşünebilirsiniz ama kitabıyla birlikte bakıldığında tam da hayallerdeki gibiydi :)

      Sil
  9. Bu kitabi ve onun devami olan kitabi da okumustum. Devamini pek sevememistim, gereksiz olmus, keske öyle kalsaydi dedim okurken. Ilkinin heyecanini ve tadini asla vermedi bana.

    Filmi buraya da gelmis, henüz gidemedim ama en kisa zamanda gidip izleyecegim (kitabi kadar hosuma gitmeyecegini bile bile) Hic kacari yok:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaa korktuğum başıma geldi desene :/ şimdiye izlemişsindir ohoo :)

      Sil
  10. Ikinci kitabı okumaktan bende çok korkuyorum.Filme bayram tatilinde gitmeyi düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  11. Ben gidemedim ya :( Tam memleketime döneceğim gün sinemalara geldi ve bizim buradaki sinemaya da gelmeyecekmiş. Tüm salonlarda korku filmleri gösterimde, beni katil edecekler :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gelmiycek miymiiişş :O ama sende başka keyifler var şu sıralar Salıncak kıskanıyorum valla :D

      Sil
  12. Hocam, blogundaki içerikler çok güzel ama şu temayı değiştirip, seo açısından daha kaliteli şablonlar kullanırsan hem blogunun görünümünü daha güzel hale getirebilir hemde arama sonuçlarında ilk sıralara çıkarak hak ettiğin değere kısa zamanda ulaşabilirsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkürler düşünceniz için, tema değişikliği düşünüyorum inşallah müsait bir zamanda :)

      Sil
  13. Selamlar, Ben kitabı okuyup filme büyüsünü bozacak diye tereddütle bakıyordum.. Yorumundan sonra kesinlikle izleyeceğim :).. Teşekkürler paylaşım için

    YanıtlaSil
  14. Bende bayramda gidip izlemiştim, kitabını okumadım en azından filmini izlemiş olayım diyerek. Kendi yorumumda da bahsetmiştim, Guzaarish diye bir Hint filmi var konuları fazlasıyla örtüşüyor. İzlerken hep aklıma o filmin sahneleri gelmişti. :)
    Oyunculukları ise çok beğendim. Film için seçilen müziklere de ayrı bir parantez açmak lazım bana göre, onları da başarılı buldum. Çok iyi diyemesem de ortalamanın üstünde, romantik-dram türü filmler arasında izlenebilecek bir yapım kesinlikle. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aa o filmi hiç bilmiyorum bak ona da bakayım :)

      Sil
  15. 2. kitabın yarısındayım ama.. Ne sen sor ne ben söyleyeyim yani, spoiler olmaması adına susuyorum :)
    Ellerine sağlık güzel bir yorum olmuş, bende izlerken aynı noktalara takılmıştım. Ah Will.. :)

    YanıtlaSil
  16. Ben izlemedim daha iyi oldu tanitman :)

    YanıtlaSil
  17. merhaba:) ben kitabını okumuştum fakat filmini izlememiştim bu yorumundan sonra izlemeye karar verdimm teşekürler. bu arada benim bloguma da uğrarsan çok sevinirim :)

    YanıtlaSil
  18. çok teşekkürler, filmde karakterler cuk oturmuştu hayalimle :)

    YanıtlaSil
  19. Bilmiyorum ben kitabı sevmemiştim (vurmayın jdhdj) 9. Sınıfta arkadaşımın tavsiyesiyle okumuştum, tam olarak ne dediğini falan hatirlamiyorum ama baya heyecanlandirmisti kitap icin beni, aradigimi bulamadim sanirim. Filme gitmeye zamanim yok, evde izlemeye de, listeme ekleyeyim daha sonra izlerim belki.

    Bu arada senin dogumgünü yazına yorum bırakmıştım ben ilk yayınladığın gün. merak ettim de gelmedi mi o yorum? Telefondan yazmistim simdi baktim yok ortalikta😂😂 Eger gelmediyse tekrar diyeyim: iyiki doğdun!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öyle aham şaham bir kitap değildi benim için de ama sevimli sıcak bi hikayeydi :) yorumları ancak yayınlayabildim sorry :/ tekrardan teşekkürlerr :*

      Sil
  20. Bu filmi bende izledim çok güzel aşkın ne kadar muazzam olduğunu anlatıyor helal diyorsun film sonunda <3
    Banada beklerim sevgiler~~

    YanıtlaSil

Blog / Site linki içeren yorumlar yayınlanmayacaktır.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tasarım: Zuri