ELEANOR & PARK – RAİNBOW ROWELL KİTAP YORUMU

Bi Poşet Kitap | 19:36 |

KÜNYE:

Adı: Eleanor & Park

Orijinal Adı: Eleanor & Park

Yazar: Rainbow Rowell      
   
Çeviren: Müge Kocaman Özçelik

Yayınevi: Pegasus Yayınları, 2015

Sayfa Sayısı: 355

Alıntılar:

-…”Hayır!” dedi Bay Stessman. “Gerçek bir kalbe sahip olan bir başkası konuşsun. Bay Sheridan sizin göğsünüzde ne atıyor? Bize Romeo ve Juliet ‘in nasıl olup da dört yüz yıl boyunca hayatta kalmayı başardığını anlatır mısınız?” Park sınıfta söz almaktan nefret ediyordu. Bakışlarını önündeki sıraya çevirip, “Çünkü…” dedi sessizce, “çünkü insanlar gençliğin nasıl bir şey olduğunu hatırlamak istiyorlar. Ve aşık olmanın.”

-Eleanor’un elini tutmak bir kelebeği tutmaktan farksızdı. Ya da atan bir kalbi tutmaktan. Coşkuyla nefes alıp veren canlı bir varlığı tutmak gibiydi.

-Park onu özlemişti… Kim bilir neyini. Belki şişmanlığını. Belki de tuhaflığını. Eleanor’un onunla sıradan bir insanla konuşur gibi konuşamamasını. Neyse ne. Eleanor’dan hoşlanmasına yol açan bir çeşit sapkınlığa sahip olması onun sorunuydu. Ama Eleanor onun kendisinden hoşlandığından emindi. En azından şimdilik.

-“Aslında sana ilgi bile duymuyormuş. Sadece canı sıkılıyormuş ve senin sessiz, gizemli birisi olduğunu düşünmüş; tıpkı durgun sular derin olur sözünde olduğu gibi. Ben de ona durgun suların bazen sadece durgun olduğunu anlattım.”

-Onu geri getirmek için çaba harcamaktan vazgeçmişti. O sadece canı istediğinde, rüyalarla, yalanlarla ve perişan edici bir önceden yaşanmışlık hissiyle geri geliyordu.

Ben Ne Düşünüyorum?

Bir gün nereden karşıma çıktı hatırlamıyorum ama hiç aklımda yokken Rainbow Rowell kitaplarının, bilhassa da Fangirl’ün yorumlarını okumaya başladım ve öylesine dikkatimi çekti ki hemen o anda okumak istedim. Tabii ne yazık ki elimde herhangi bir kitabı yoktu. Durum böyle olunca da hemen komşu kızına bir acil durum mesajı gönderdim ve onda olan Rainbow Rowell kitabını ödünç aldım. Yani Eleanor ve Park’ı.

Sınav döneminde olduğum için azar azar okumam gerekiyordu ama kitabı elime almamla 100’lü sayfalara gelmem bir oldu. Sonra elimden kazıyarak bıraktım ama aklım hala bu sevimli ikilide kalmıştı.

Kitapta olaylar adından da anlayacağımız üzere Eleanor ve Park adlı iki lise öğrencisinin etrafında dönüyor. Eleanor kızıl saçlı, tuhaf giyimli, ailevi sorunları olan ve biraz da şişman bir kız. Üstelik okuldaki yeni kız. Okul otobüsüne ilk bindiğinde herkes onu şöyle bir süzüyor ve yanı dolu olduğu için seviniyor neredeyse. Tabii tek oturanlar da kara kara düşünmeye başlıyor. Sanki kız vebalı :D Neyse işte en son bi yere oturuyor ve orasının da dolu olduğu söylendiğinde ayakta kalıveriyor. İşte burada yufka yürekli Parkcığımız olaya dahil oluyor ve istemeyerek de olsa yanında oturmasına rıza gösteriyor. İşte böylece etkileşimleri başlamış oluyor.

Park yaşadığı yerdeki yegane Koreli. Asyalı olmasından da kaynaklı boyu biraz kısa. Hayatı çizgi romanlar ve müzik etrafında kurulu. Harika bir ailesi var.

Yan yana oturmalarına rağmen haftalarca tek kelime konuşmayan karakterlerimiz, Park’ın bir gün Eleanor’un kendi çizgi romanını onla beraber okuduğunu fark etmesiyle başka bir hal alıyor. Hala konuşmuyorlar ama çizgi roman alışverişleri başlamış oluyor.  

Okurken zaman zaman Eleanor’a sinir olabilirsiniz. Zira kendisi oldukça kompleksli bir karakter. Aslında şöyle bir düşündüğümde onu anlayabiliyorum. O yaşlardayken ben de oldukça kiloluydum ve yemek yerken bile insanların “şuna bak o haliyle hala yemek yiyor” diye düşündüklerine dair bir inancım vardı. Üstelik birinin sizin neyinizden hoşlandığına bir türlü anlam veremediğiniz bir durum çok daha zor olsa gerek. Bu kitap, çirkin, dalga geçilen biri bile olsanız kalbinizi görebilecek birileri çıkacaktır diyor bize :)

Şöyle bakınca her ne kadar klasik bir lise aşk hikayesi gibi görünse de ben nedense karakterlere fena halde bağlandım. Öncelikle kusurları olan karakterler olmaları diğer aşk hikayelerinden farklılaştırsa da benim için asıl önemli olan karakterlerin düşüncelerini, yaşadıklarını kendi hikayemle fazlaca benzetmiş olmamdı. Bu yüzden okurken sanki ben yaşlanmışım, birileri de bizim hikayemizi yazmış ya da elime eski bir günlük geçmiş gibi okudum. Sanırım 2-3 yıl önce okumuş olsam kitabı bu kadar sevmezdim; ama şimdi telefon ekranım bile onlarla dolup taştı :) Onları özledikçe spotify’da Eleanor&Park listesini dinleyip hasret gidermeye başladım. (kitapta geçen tüm şarkıları bu listede bulabilirsiniz)

Diğer birçok hikayeden çok daha masum, çok daha gerçekçi.. Üstelik günlerce aklınızdan çıkmayacak kadar da etkili.


Puanlama:

-Kapak Tasarımı: 5/5 (%5)
Bence muhteşem! Sade ve hoş :)          

-İsim – Kitap Uyumu: 5/5 (%5)
Orijinal isimle aynı zaten, başka ne olabilirdi ki :)

-Özgün Konu – Özgün Anlatım: 5/5 (%30)
Okuduklarım bende herhangi bir tekrar hissi uyandırmadı, üstelik kendim için yepyeni şarkılar keşfetmek de harika bir deneyimdi :)

-Yazarın Dili:  5/5 (%30)
Tüm genç yetişkin romanları gibi sade, basit ve anlaşılır. Tabii oldukça da akıcı.

-Kitabın Dünyası: 4/5 (%30)
Dedim ya benim gençliğim gibi oldu karakterler. Onlar için günlerce üzüldüğümü, bazen de sırıtarak gezdiğimi bilirim :) Ama sonu daha farklı olabilirdi sanki.

Kitabın Puanı: 4,25 / 5

28 yorum:

  1. Şimdi yorumunuzu okuyunca aklımda direkt My Mad Fat Diary dizisi canlandı. Konusu benziyor mu ne sanki :). Onun da kitabı çevrilmiş hemen almak istiyorum :). Bir yandan da almak istemiyorum devamını beş sene çevirmezler orijinali de dünya pahalısı olur diye :). Listeye baktım da The Cure, The Smiths o diziyle de uyuşuyor. Esinlenme durumu var mıdır ki acaba merak ettim şimdi :). Ayy artık çenemi yorumlarda da düşürmeye başladım, kusura bakmayın artık :).

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aa onun devamı da mı varmış ben tek bi kitap olarak düşünmüştüm :) dizileri izlemediğimden bir şey diyemiyorum ne yazık ki :/ estağfurullah, yorumlarını okumayı çok seviyorum ben :)

      Sil
  2. Herkesler sevmiş bu kitabı bir türlü okuyamadım ama listemde ^^ Ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ya çok seviliyor ya hiç sevilmiyo :D bakalım sen ne düşüneceksin :)

      Sil
  3. Hoş geldin Poşet :)) Yazarı hiç okumadım ama övgüsünü hep duyuyorum. Bakalım bir gün.. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hoşbulduuumm :) sen de benim gibi tam canının çektiği bir zamanda oku o zaman daha etkili oluyo :D

      Sil
  4. Bu güzel anlatım sonucunda karakterleri pek bi sevdim bende. Gözümün önünde rahatça canlandırabildim. Özellikle okul servisini =) öyle güzel anlatışsın ki bi poşet, abartısız daha ilk satırda heyecanlandım. Emeğine, yüreğine, kalemine sağlık =) Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  5. Aramıza tekrar hoşgeldin
    Kiabi sürekli duyuyorum lakin okumadim. Okurmuyum emin değilim ama yorumun sonrası biraz daha merak ettim diyebilirim.
    Karakterle özdeşlesmen de güzel :) kitabin içine girmenin sağlayan bir konu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hoşbuldum ama kısa süreli olacak gibi :/ şimdi düşünüyorum da sen sever misin bilemedim sanki pek tarzın değil gibi :) bekletmeye devam edebilirsin gönül rahatlığıyla :)

      Sil
  6. Nerelerde kaldın? Poşet!
    Bu kitap benimde karşıma hep çıkıyor. İlk fırsatta alacağım.
    Koreli varsa okurum çünkü :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hahah diğ mii :) aslında sadece annesi Koreli ama olsun :) ah be yağmurcum tozcum şu sınavlardan bi başımı kurtaramadım ki :(

      Sil
  7. Eğlenceli ve güzel bir kitaba benziyor :) Ellerine sağlık Poşet :))

    YanıtlaSil
  8. Kitabı neredeyse çoğu blogda ve vloggerlarda gördüm ama içeriğinde karakterlerden birinin Koreli olduğunu bilmiyordum. Filmi de gelir diye düşünüyorum, eğlenceli görünüyor.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen gelse güzel olur aslında :) tabii bozmadan bir uyarlama yapılması şartıyla :)

      Sil
  9. Günümüzde herşey öyle mükemmel ki kusurlu bir iki şey görünce gerçeklik duygumuz uyanıyor. Filmlerde herkes mükemmel, kitaplarda herkes güzel, biraz da bizim gibileri görelim aslında ;) özellikle gençlikte görünüş çok daha önemli oluyor maalesef bu acıdan farklı bir hikayeymiş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne güzel anlatmışsın. herkes güzel herkes zengin herkes kusursuz özellikle de Türk dizilerinde maalesef. arada böyle samimi şeyler okumak iyi geliyor :)

      Sil
  10. Kitabı beğenmene çok sevindim Poşet, zaten tahmin ediyordum seveceğini ama yorumunu okuyunca aynı fikirleri paylaştığımızı görünce çok sevindim :D Keşke filmi çekilse diyorum ama hüsran olur diye korkuyorum ve dileğimi anında geri alıyorum :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. okurken aklıma sen geldin zateenn :) filmi olsa yine de izlenirdi, tabii kafamızdaki hikayeyi bozmazsa :) aksi takdirde uzak durun yönetmenler! :D

      Sil
  11. Yorumdan sonra kitabı listeme aldım teşekkürler.

    YanıtlaSil
  12. Havada romantizm kokusu var. Yine yaz okumasina uygun bir kitap.

    YanıtlaSil
  13. Mimledim seni sevgili poşet! :)))
    https://periodiclibrary.blogspot.com.tr/2016/07/mid-year-book-freakout-2016-edition.html?showComment=1469213130589#c3564674118826983021

    YanıtlaSil
  14. Kitap değerlendirmene bayıldım :) Biçimine yani :) Daha çok yazı yazmanı isterim sürekli okumak isterim seni çok hoşsun :* Takip ediyorum asla kaçırmam artık ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. uzun bi aradan sonra gelip bu yorumu görmek kendime biraz kızdırdı beni aslında, sanırım tembelliğe bi son vermeliyim :)

      Sil

Blog / Site linki içeren yorumlar yayınlanmayacaktır.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tasarım: Zuri