ODE TO MY FATHER / SÖZÜN DEĞERİ FİLM YORUMU

Bi Poşet Kitap | 21:12 |
 
Merhaba!

Öncelikle sınav zamanı bu film izlemeler falan bana nerden geliyor bilmiyorum gerçekten :) Bu filmi de The Beauty Inside’ı öneren arkadaşım önerdi, kendisine artık bir blog açması için baskı yapalım mı ne dersiniz :)
Ode to My Father, gözlerimi yaşartabilen nadir filmlerden oldu. Muhtemelen normal insanlar ağlıyordur; fakat ben filmlerde ağlayanlardan olamadım henüz.  Her neyse, olaylar 1950 Kore savaşı sırasında geçiyor. Kuzey Kore’ye saldırılmış ve insanlar canlarını kurtarmak için göç etmeye çalışıyorlar. İşte tam da bu sırada, mülteciler gemiye binmeye çalışırken başlıyor olaylar. Küçük kahramanımız kardeşini sırtında taşıyıp gemiye tırmanmaya çalışırken bir anda kardeşini kaybediyor. Sonra kardeşini aramaya giden babasına halasının dükkanında buluşacaklarına dair bir söz veriyor ve bu söz hayatını şekillendiriyor. Bundan sonrası ise aile reisi olmaya çalışan küçük bir çocuğun mücadelesini anlatıyor bize.
Kore Savaşı, Vietnam Savaşı.. Ne çok savaş var değil mi? Bir insan en fazla 100 yıl yaşayabilecekken neden bu kısıtlı ömrünü diğerlerine zulmederek geçirir ki? Bütün dünyayı ele geçirdin diyelim, öldüğünde seninle gelen ne olacak? Bir sürü insanın hayatını mahvettiğinle kalacaksın. Senden sonrakilerin, onca hırsla sahip olduklarına nasıl bakacağı da muamma tabii. Yalnızca mutlu olmayı deneyemez miyiz, yalnızca sevmeyi?


Bir anneye diğer çocuklarına bakmak zorunda olduğu için çocuğunu kurtaramayacak kadar acıyı nasıl yaşatabilirsiniz?  
Sanırım biz Doğu ülkelerinin kaderi de bu, sürekli bölünmeye, birbirimize düşürülmeye çalışılarak yaşıyoruz. Her kuşaktan hala savaşın acısını yaşayan insanlar var Doğu’da. Hala hayatları mahvolanlar, ailelerini sonsuza dek kaybedenler var. Batı’da yok mu diyeceksiniz? Elbette orada da var. Hırsın olduğu her yerde var. Filmdeki Kore’yi bize en çok benzettiğim kısım sürekli bir şeylerden sonra söylenen “Bunlar yüzünden ülkemiz gelişemiyor” lafı. Biz de ne çok kullanıyoruz bu lafı değil mi? İşte bu yüzden Doğu ülkeleri diyorum en çok da.
Bir de mültecilere yapılan ayrımcılıklardan bahsedilmişti filmde. Alnının teriyle para kazanmak için ülkesinden kilometrelerce öteye giden insanlara yapılan öteki muamelesi. O kadar ki neden kahve içtiğine kadar karışılıyor. “İnsanlar, ve birbirimize yaptığımız acımasızca şeyler..”
Demem o ki bu film benim unutamayacaklarım arasına girdi bile. Gerçekten harika oyunculuklar sergilenmişti. Değindikleri konular, gerçek tarihlerle, rakamlarla özdeşleştirdikleri noktalar.. Sanırım 50’lerin dünyasına gidip geldim 2 saatliğine. Siz de böyle dram filmlerini seviyorsanız ya da aileyle ilgili, verilen sözlerle ilgili güzel bir film izlemek istiyorsanız mutlaka buna da bir şans vermelisiniz.



22 yorum:

  1. Böyle filmleri seviyorum. Gerçek hayattan bahsediyor, hic bir sahnesi sahte gelmiyor .. Bu film de girdi izlenilecekler listeme. Artık bos bir vaktimde izlerim. Ha bu arada ben de filmlerde ağlayamam :D

    YanıtlaSil
  2. Mrs Soda
    aynen öyleydi yapmacıksız. ayrıca çocuk karakter o kadar tatlıydı ki filmden çıkarıp sevesim geldi :D hahah o halde izledikten sonra ağlayabildin mi söyle bana^^

    YanıtlaSil
  3. aa bunu hemen izlemeliyim en kisa zamanda, bulabilirsem internetten. Tesekkürler:)

    YanıtlaSil
  4. Duygusal filmler insana iyi geliyor. Hepimizin zaman zaman bu tür filmler izlemesinde yarar var diye düşünüyorum.
    Konusu da ders verici.
    Sınavlar da umarım iyi geçer. Başarılar...

    YanıtlaSil
  5. Ben kesin ağlarım ya, öyle hissettim. Bir de dediğine katılıyorum. Her zaman söylemişimdir, hükümetler, devletler savaşır ama ölen, halk, masum insanlar olur. Bu yüzden büyük önderin de dediği gibi "Eğer vatan savunması için değilse her savaş bir cinayettir."

    YanıtlaSil
  6. EQ
    bulursun mutlaka, yorumunu bizimle de paylaşmayı unutma^^

    YanıtlaSil
  7. Makbule Abalı
    öncelikle sınavlar konusundaki dileklerin için teşekkürler^^ ben de öyle düşünüyorum zaman zaman izlemeli :)

    YanıtlaSil
  8. Gözde Türker
    ağlamak istediğinde izle öyleyse :) aynen öyle, tehlikede değilsen neden savaşasın ki?

    YanıtlaSil
  9. Film öneren arkadaş geldi ~~ Ağlamak ne kelime Güney ve Kuzey Kore'de birbirlerinden ayrılan ailelerin kavuşma sahnelerinde yüz felci gecirecektim. Aynı kültürü paylaşan , aynı topraklarda yaşayan insanların 'düşman' olması nasıl bir felaket bir daha gördüm , Rabbim bizleri böyle felaketlerden korusun . Hollywood filmleri izlerken ben de aglamazdim ama ne zaman başladım Kore filmlerine ağlamaya başladım, belki daha bizden olduğu içindir ya da daha samimi ? İnce ince istemişler filmi , başrolün kucuklugunde , Hyundai sahibi ile diyalogu çok hoştu bence : "Başarısızlık başarı yolundaki bir tecrübe taşıdır sadece. " kapıda olan vizeleri hatırlayınca iyi teselli oldu ^^ Ayrıca belirtmekte fayda var bu film Kore'de en iyi gişe yapan 2.film oldu yaklaşık 14 milyon kişi izledi . Filmi izlemek isteyen arkadaşlar yeppudaa formunda bulabilirler , ben gönül rahatlığıyla tavsiye ediyorum

    YanıtlaSil
  10. lovelay jjang
    hoşgeldii^^ o sahnede ben bile çok kötü oldum be :( evet hyundai sahibiyle olan kısmı da çok sevdim. hele de çocukların yorumlarını :D deli galiba :D yeppudaa'yı ben de tavsiye ediyorum birçok filmi ordan izliyorum zaten^^

    YanıtlaSil
  11. Ne çok savaş ne çok katliam ne çok fail-i meçhul var... Anlat anlat bitmiyorlar... Ne yazık ki...

    YanıtlaSil
  12. Şu sınavlar yüzünden bir şeye bakamıyorum bitsin kendimi filmlere vurucam. Bunu da izlerim :)

    YanıtlaSil
  13. Kalemderi
    ah be Kalemderim, bitmiyor ki insanın insana zulmü..

    YanıtlaSil
  14. Esmanur Yüksel
    sana da başarılar o zaman ^^

    YanıtlaSil
  15. Blog keşif etkinliğinden yeni bir blog keşfetmiş oldum :)

    YanıtlaSil
  16. o kadar uzun zaman oldu ki film izlemeyeli ... bu yazı bana bunu hatırlattı :(

    YanıtlaSil
  17. soslu badem
    belki bununla başlarsın izlemeye yeniden^^

    YanıtlaSil
  18. Merak ettim filmi izleyeceğim

    YanıtlaSil
  19. Mehmet Ali Yalçınkaya
    umarım seversiniz

    YanıtlaSil
  20. hımm not aldım izleyim mağdemsi :)

    YanıtlaSil

Blog / Site linki içeren yorumlar yayınlanmayacaktır.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tasarım: Zuri