KÖRLER ÜLKESİ - H.G. WELLS KİTAP YORUMU

Bi Poşet Kitap | 14:47 |

KÜNYE:

Adı: Körler Ülkesi

Orijinal Adı: The Country of the Blind

Yazar: H. G. Wells

Resimleyen: Elena Ferrandiz

Çeviren: Evrim Öncül

Yayınevi: Kolektif Kitap


Ne Düşünüyorum?

Kitapçıda öylesine dolanırken rastlamıştım bu kitaba. Önce adıyla kendine çekti beni, sonra da tasarımı ve resimlendirmeleriyle. Daha önce H. G. Wells’ten hiç kitap okumamıştım, düşündüm ki belki de artık keşfetmem gerektiği için birdenbire karşıma çıkmıştır. Ve aldım tabii :)

Elinize almanızla bitirmeniz bir olan sarsıcı bir hikaye bu..


Yıllardır dünyayla hiçbir bağı kalmamış bir vadide yaşayan insanları anlatır bize. Günün birinde ülkede çocuklardan başlayarak herkes kör olmaya başlamıştır. Bunun nedeninin mikroplar ya da herhangi bir hastalık olabileceği düşüncesi kimsenin aklından geçmez. Günahlardır olanların müsebbibi. Şehre ilk gelenler mabet yapmadıkları için olmuştur bütün bunlar. Bu yüzden dertlerine çare bulması için şehrin dışına çıkan ama oluşan felaket yüzünden vadiye geri dönemeyen bir adamdan bahseder kitabın başlarında. Bu adam bütün sevdiklerini Körler Ülkesi’nde bırakıp kendine yeni bir yaşam kurmak zorunda kalmıştır. Yıllarca ülkesiyle ilgili anlattıkları ise bir masal olarak kalıp dilden dile dolaşmıştır. Derken bu adamın 15. Kuşaktan torunlarının yaşadığı zamanlarda bir dağcının yolu düşer bu ülkeye. Tuhaf renklerde binaları görünce “körler herhalde” diye düşünür. Sonra el sallayıp bağırdığı insanlardan karşılık alamayınca da içinde buranın gerçekten de efsanelerdeki Körler Ülkesi olduğuna dair bir inanç yeşerir. Madem ki “körler ülkesinde tek gözlü insan kraldır”, öyleyse kral ben olmalıyım diye bir umutla gider köylülerin yanına. Fakat bu insanlar o kadar uzun zamandır kör olarak yaşamaktadır ki, dünyanın sadece yaşadıkları vadiden ibaret bir yer olduğunu düşünürler. Ayrıca kör ya da görmek gibi deyimler de yoktur lügatlerinde. Görmeyi anlatmaya çalışır kahramanımız; fakat duyularının yeterince gelişmediği, yeni yaratıldığı için böyle saçmaladığı sözleriyle karşılanır. Darbe planları yapar kendince, çünkü kral o olmalıdır. Fakat şu anda tam olarak köyün delisidir.

Derken aşk yine karşımıza çıkar ve onu Körler Ülkesi’nde sonsuza kadar tutabilecek yegane duygu olarak dikilir önümüzde. Fakat aşkın da bir bedeli olmalıdır. Onu kulluk ve bayağılıktan, kör vatandaş mertebesine yükseltecek bir bedel..Fakat aşkı bunca bedele yetecek midir? “Körler ülkesinde tek gözlü insan kral” mıdır gerçekten?

Ben hep normallik algısını sorgulamışımdır. Hani anormal dediğimiz, ucube dediğimiz, deli dediğimiz insanlar var ya; kime göre normal değil onlar? Senin ya da çoğunluğun normal insan algısının o olması, doğru olanın da o olduğunu mu gösterir? Veya düşüncelerimiz mi bize hizmet etmeli yoksa biz mi onlara hizmet etmeliyiz? Saplantılı fikirlerimizden, doğrularımızdan ne ölçüde vazgeçebiliriz?

Okuyalım ve görelim o halde… Sonra siz karar verin, kulluk ve bayağılık mı, yoksa kör vatandaş mertebesi mi?

Puanlama:

-Kapak Tasarımı: 5/5 (%5)
Gerek kapak tasarımı,  gerekse içindeki resimlendirmeleriyle okuma zevkini  ikiye katlayan bir kitaptı.

-İsim – Kitap Uyumu: 5/5 (%5)
Daha ne desin adam :)

-Özgün Konu – Özgün Anlatım: 5/5 (%30)
İkisinin de oldukça özgün olduğunu düşünüyorum, diğer kitaplarını da fena halde merak ediyorum.

-Yazarın Dili:  5/5 (%30)
Oldukça akıcı ve ustaca bir üslupla yazılmış bir kitap, nasıl bittiğini anlamadım.

-Kitabın Dünyası: 5/5 (%30)
Bir an için Körler Ülkesi’ne gidip geldim. Kimi zaman ana karaktere “yapma!” diye haykırırken buldum kendimi.


Kitabın Puanı:  5 / 5

46 yorum:

  1. Bak işte nasıl da çıkarım yapmışsın hemen,evet normal nedir?Bizim de okulda psikiyatri derslerinde sıkça tartıştığımız bir konuydu.NORMAL NEDİR?Genel geçer şeylere normal denmiş yüzyıllardır,aslında normal nasıl da faşizan bir yaklaşım değil mi?En çarpıcı örneği transgenderizmde verebilirim tıp dünyasından.Ben mezun olurken bir hastalıktı ve hastalık kodu vardı.Son yıllarda hastalık tanımlamasından çıkarıldı ve yaradılış olarak kabul gördü,neden,çünkü bir çok toplum için normal denilen o altın kapıdan geçti transgenderizm olgusu.NEDİR NORMAL???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. daha ne diyebilirim ki öyle güzel yorumlamışsın ki :)

      Sil
  2. Bu arada bana bir uğra kuzucuk,eğenebilirsin sayfamda belki :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ayy hemen bakıyorum ablacım şu sıralar performansım düştü sınav dönemim yaklaşıyor da :(

      Sil
  3. Çok özgün bir konusu var. Mabet yapmadıkları için kör oluyorlar vs.vs. O kadar iştahlı anlatmışsın ki kitabı canım çekti;) Ben de hep senin gibi dusunurum. Kime gore normal, neye gore normal? Acaba anormal olan aslinda bizler miyiz? Bu kurallar nerden cikmis. Evrensel kurallardan bahsetmiyorum,dogrulari kim bulmus, kimin dogrulariyla yasiyoruz. Hayata bakis acisini da degistirebilecek tarzda bir kitaba benziyor. Paylasimin cok guzel, tesekkurler. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. konu bakımından gerçekten oldukça özgün. Sorularımıza cevap olmuyor belki ama düşünmemizi kolaylaştırıyor. beğenmene sevindim çok teşekkürler :)

      Sil
  4. Yaaa çook merak ettim ben bunu!
    Okuyacağım kesin, ne güzel anlatmışsın öyle, seninki kadar etkileyici ki sana da ilham olmuş, çok beğendim çok :)
    Kalemine sağlık!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. elime aldım hemen bitti, dedim ne anlatacağım şimdi ben bunun hakkında :D kısa ama çokça düşündüren bir kitap, umarım sen de beğenirsin :) çok teşekkürler :*

      Sil
  5. Merhaba. Bir kitap daha keşfettim sayenizde :) Gerek anlatımınız, gerek puanlama sisteminiz kafamda "acaba şurası da nasıl" diye bir soru bırakmıyor. Çok beğenerek takip ediyorum. Bunu da alınacaklar listeme ekledim. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba, bu yoruma ne kadar mutlu oldum anlatamam çok teşekkür ederim :) umarım beğenirsiniz siz de :)

      Sil
  6. Konusunu çok beğendim... Çok iyi puanlar da vermişsin... Kim neye göre normal! Sabaha kadar tartışma konusu olur:) Çok hızlı bir okuyucudun, yetişemiyorum. Elimdeki kitaplarımı iş yoğunluğundan bitirebilirsem okuyacağım Körler Ülkesini... Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kısa kitaplar okuyorum şu sıralar da ondan :) umarım seversin ^^

      Sil
  7. Bu kitabı bende okuyacaktim konusu çok farklı ahlakın ne olduğunu çok . Okumalarinda başarılar (^_^)

    YanıtlaSil
  8. Duydum ama okumadım... :) O zaman öne çekelim okumayı... :)

    Ters Düz'ü okursanız yorumları mutlaka beklerim... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. pişman olmazsınız diye düşünüyorum :) hala alamadım yaa şu sınavlardan sonra ilk işim onu okumak olsun :)

      Sil
  9. Çok güzel yorumlamışsın kitabı. Çok ilgimi çekti ya, umarım kısa zamanda okuyabilirim ben de. Bu arada normallik hakkındaki sorgulamaların çok doğru. Ben de hep düşünmüşümdür. Belki de asıl anormal, insanların normal ve anormal olduğuna karar verebileceğini sanan kesimlerdir, kim bilir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eline geçerse bekletmeden oku bitiveriyor zaten hemen :) değil mi belki de asıl hastalar normal olduğunu düşünenlerdir.

      Sil
  10. Farklı konulu kitapları çok severim. İsmi de kendisine çekiyor. Bu kitabı bulup okumalıyım . Sevgiler :)

    YanıtlaSil
  11. konusu güzelmiş! gayet de yüksek puan vermişsin, ekledim ben bunu listeme!:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. puanları sonuna kadar hak etti :) böyle kısa ama düşündürücü bir hikaye okumak istediğinde ideal seçim olacaktır :)

      Sil
  12. İlginçli bir kitapmış. İyi ki kitapçıda görmüşsün o zaman! :D Ben de ekleyeyim listeme :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen ya iyi ki görmüşüm! böyle yeni kitaplar keşfetmek çok hoşuma gidiyor :) umarım sen de seversin^^

      Sil
  13. Konusu acaip ilginc geldi, cok severim bu tarz kitaplari. Hemen baktim burada var mi diye, maalesef diger kitaplar gibi kolay bulunur bir kitap degilmis burada, hayret (yani Almanya'da. Sadece kullanilmis varmis birkac tane. En iyisi bunu da haftaya TR'ye gidince alayim ben.
    Cok tesekkürler, yine harika bir tavsiyeydi:)

    Biraz da "Perfect Sense" filmini hatirladim bunu okuyunca... izlemdiysen mutlaka izlemelisin!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bi bavul kitap götürecekmişsin gibi duruyor dönüşte :) filmi izlememiştim hemen not alıyorum :)

      Sil
  14. Ne kadar güzel bir anlatım. Kitap özeti değil de ,çok sevdiğin birine çok hoşuna giden bir şeyi anlatırcasına akıtmışsın cümleleri vallahi çok hoşuma gitti. Her gördüğü kitabı okumak için deli olan ama buna ayırdığı zaman gittikçe kısalan bir ben gördüm şimdi bakınca.Kör olmadan okumak lazım..sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. böyle hissetmeniz beni çok mutlu etti, çünkü gerçekten buradaki dostlarıma anlatma düşüncesiyle yazmıştım burası ailem gibi oldu :) umarım seversiniz^^

      Sil
  15. çok güçlü bir konuymuş. yazar zaten bi efsane yaa. vay ya düşünsene ne güzel film olur bundan :) bilimkurgu filmi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. olur olmasına da uyarlama filmlerden korkar oldum be deep :/

      Sil
  16. 2016 yılının alınacaklar listesine eklenen bir kitap daha..konusunu çok sevdim...emini kitaplardan öğrendiğim birsey varsa listeme yeni düşünceler eklenecek...teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. umarım beğenirsin, ben bugün yazarın bir kitabını daha sipariş verdim mesela :)

      Sil
  17. Değişik bir kitaba benziyor, ilk fırsatta bakıcam :))

    YanıtlaSil
  18. ilginç konu, başlığı görünce Kadıköy ile ilgili sandım. İstanbul'un kuruluş hikayesinde Kadıköy'e "körler ülkesi" derlermiş ya hani, ondan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hiç bilmiyordum, öğrenmiş oldum sayende teşekkürler :)

      Sil
  19. mövzusu çox gözəldir. Mən də həmişə bu normallıqla bağlı fikirləri tam düzgün qəbul etmirəm. Hətta niyə bütün insanlar eyni olmalıdır deyə düşünürəm. Əksinə fərqli zövq fərqli düşüncə daha çox diqqətimi çəkir. Burda yazıçının göstərdiyi çoxluğun həişə daha güclü olmasıdır. Yaşadığınız yerdə sizi qəbul etmirlərsə əslində dünyanın ən ağıllısı belə olsanız fərq etməz bilməyəcək bbunu heç kim. Dünyada çox şey ədalətdən çox inamla dəyişir. Nəyə çox inanılırsa o da daha doğru qəbul edilir. Ümidvara ki, mövzudan uzaqlaşmadım. ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gayet mevzunun içindesin :) daha ne diyebilirim ki..

      Sil
  20. Bu arada 3 meymun da çox yerinə düşüb tam uyğunlaşıb..

    YanıtlaSil
  21. senden gördüm ve hemen ekledim okumalıyım bunu

    YanıtlaSil
  22. bişi sormuşsun blog adresi ile ilgili. çözüldü mü. yoksa bilen blogçu arkadaşlara sorarız bi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çözdük deepcim yardımcı oldular sağolsunlar^^ ilgin için teşekkürler :)

      Sil
  23. Wells çok ünlü bir yazar. Kitapları bilim-kurgu klasikleri arasında geçiyor. Bu kitabı da yeni yayınlamışlardı yanlış hatırlamıyorsam. Zaman makinesi, görünmez adam, Dr. Moreau'nun Adası en bilinen eserlerinden. Şans eseri güzel bir yazar ile tanışmışsın. Diğer kitaplarına da bakmanı tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen öyle oldu Zaman Makinesi'ni de aldım kış okuma şenliği listeme ekledim bile :)

      Sil

Blog / Site linki içeren yorumlar yayınlanmayacaktır.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tasarım: Zuri