Puanlama Sistemim

Bi Poşet Kitap | 20:11 |
Merhaba!

Düşündüm ki kitap yorumu yapacaksam ve onları puanlamaya çalışacaksam elimde belli kriterler olmalı. Böylece bir kitapta benim için önemli olan hususları listeledim ve onların nihai puanıma ne kadar etki etmesini istediğime karar verdim. İşte bu kriterler:

-Kapak Tasarımı = %5

Evet bir kitabı kapağıyla değerlendirmenin çok da doğru bir şey olmadığını bilsem de itiraf etmeliyim ki bazı kitaplar sırf kitaplarıyla bile bize kendini okutabiliyor ya da kapağı yüzünden okumayı ertelediğimiz nice kitaplar olabiliyor. Bu yüzden puanlamamda az da olsa etkisi olacak gibi görünüyor.

-İsim - Kitap Uyumu = %5

Bazen bir kitabı ismine hayran olarak alırız fakat içeriği bize aradığımızı vermez. Bazen de bu ne absürt bir isim diyerek okumak isteyebilir ya da okumaktan vazgeçebiliriz. İstedim ki isimde bulduğumu kitapta da bulabileyim, bu yüzden isim - kitap uyumu da kriterlerim arasına girdi.


-Özgün Konu - Özgün Anlatım = %30

İsterim ki bir kitap okuyorsam bana daha önce hiç duymadığım ya da duyup da hiç o açıdan bakmadığım bir şeyler katsın. Bazen bir kitabın konusu fazlasıyla özgün olabiliyor fakat yazarın elinde harcanıyor, tüm potansiyeline rağmen gerektiği gibi anlatılamıyor. Bazen de konu gayet sıradan, alışılmış bir konu olsa bile yazar onu bambaşka bir şekilde anlatıyor ve size yeni bir bakış ya da yeni bir deneyim kazandırıyor, az malzemeyle çok iş yapıyor.

-Yazarın Dili = %30

Kitap size kendini okutuyor mu? Yazarın üslubuna, anlatışındaki akıcılığa, söylemek istediklerini anlatıp anlatamadığına gidiyor buradaki puan.

-Kitabın Dünyası = %30

Ne demek kitabın dünyası? Şöyle ki bazı kitaplar sizi içindeki dünyaya öyle bir çeker ki karakterlerle beraber hop oturup hop kalkarsınız, onlarla gülüp ağlarsınız. Bazı kitapları açtığınız an farklı boyuta geçmişsiniz, farklı hayatlarınız varmış gibi hissedersiniz. İşte aradığım tam olarak bu. Kitap bana yaşamadığım şeyleri hissettirebiliyor mu? Çünkü kitap okumak yaşamadan deneyimlemek demektir.

Peki ya siz kitap puanlarken nelere dikkat ediyorsunuz?

13 yorum:

  1. Merhaba,

    Puan sisteminizi beğendim (tabiiki blogunuzu da). Kitabı sisteme göre bizim için değerlendirmeniz güzel bir özetleme olmuş ben şahsen ürün incelemelerde de puan sistemi ile çalışıyorum ve okuyucularım da memnunlar.

    Blogunuzu takibe aldım ve gelecek olan paylaşımlarınızı merak ile bekliyorum :))

    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba :) ben de puan sisteminin daha gerçekçi bir sonuç vereceğini düşünüp böyle bir şey yapmaya karar verdim. Yorumlarınız için çok teşekkürlerr :)

      Sil
  2. Blog arka planına bayıldımmmmm ... Blog acma hikayende bana tanıdık ... Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederimm :) senin hikayeni de okumak isterdim fakat o kadar çok paylaşımın var ki işin içinden çıkabilecek miyim bilmiyorum :D Darısı başıma :)

      Sil
  3. Çalışıyorum arkadaşımmmm 😊😊😊😊😊 21mayıs 2014 deki doğum günüm yazımda var .... Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel bir paylaşım olmuş. okurken kendimi gördüm bende tıpkı sizin gibi düşünüyorum bu özellikler varsa okumak hiç sıkıcı gelmez :) emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  5. Sanırım ben kitapları puanlamıyorum. Bitiremediklerim, bir daha okumayı düşünmediklerim ve tekrar tekrar okunası olarak gayet belirsiz bir beğenim var :)

    Ay kahve fincanından yazamıyorum yorum, yazılarım arkasına düşüyor göremiyorum :)

    YanıtlaSil
  6. Handan
    Benim de genel olarak kitaplar bittiğinde aklımda kalan beğeni seninki gibi oluyor :) hahah cidden kapatıyorsa kaldırabilirim istersen :)

    YanıtlaSil
  7. Aslında böylesi bir puanlama ile paylaşım yapmak çok güzel. Her insanın bir kitapta aradığı şeyin farklı olduğunu düşünürsek tabii.. Benim bloğuma da beklerim sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkürler, geleceğim :)

      Sil
    2. her yazımda da davet etmişim :) baya baskıcı bir tavır olmuş sanırım :)

      Sil

Blog / Site linki içeren yorumlar yayınlanmayacaktır.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tasarım: Zuri