ÇOĞUL KİŞİLİK BOZUKLUKLARI (ÇKB) VE KİTAPLAR

Bi Poşet Kitap | 23:36 |
Sürekli nerede ve ne yapıyor olduğunuzu anlamaya çalışarak bir hayat geçirdiğinizi düşünün, gözünüzü bir açışınızda ağustos ayıyken bir sonrakinde aralık ayında olduğunuzu… Sürekli yapmadığınız şeyler yüzünden cezalandırılıp neden insanların sürekli yapmadığınız şeyleri yapmışsınız gibi yalan söylediğini anlamlandıramadığınızı… Etrafınızda sizi tanıyor gibi davranan, daha önce hiç görmediğiniz birçok insan olduğunu… Sürekli bir şeyler yaşamak için koşuşturmak zorunda olduğunuzu, her zaman çok kısıtlı bi vaktiniz olduğunu…O kadar ki hamileliğinizi yaşamadan bir çocuğunuz olduğunu öğrenip onun için mücadele etmeniz gerekiyor. Yalnızca birinin hayal gücünün ürettiği bir kişilik olduğunuzu öğrenmek ne kadar çılgınca gelirdi! 

Evet, çoğul kişilik bozukluğundan bahsediyorum. Hayatım boyunca psikolojik bozukluklara karşı ilgim olmuştur. Ama çoğul kişilik bozukluğuna bakışım diğerlerinden oldukça farklı. Çünkü bana insanın yaşama isteğini hatırlatıyor. Yaşamak, yaşayabilmek için her şeyi yapabiliyoruz. Kalbimizi paramparça eden olayları unutup hayata devam edebilmek için…


Bu konuyla ilgili yazılmış harika bir kitap var. Kim Noble, kitabında kendi yaşadıklarını anlatıyor. Çünkü o da bir ÇKB hastası. Yıllarca bunun normal olduğunu, bütün insanların öyle yaşadığını düşünmüş. Fakat mevsimlerin bu kadar hızla değişmesi, kendine geldiğinde her tarafının boya olduğunu görüp bunun için azarlanması fakat bu konu hakkında hiçbir şey bilmemesi… İnsanlar neden sürekli yapmadığım şeyleri yapmışım gibi davranıyor diyor Kim Noble. "Bazen sanki tüm hayatım işlemediğim suçlara karşı kendimi savunarak geçmiş gibi geliyor." diyor. Sürekli tanımadığı insanların onunla uzun zamandır arkadaşmışçasına gelip konuşmasını ya da yaptığı bir şeyden dolayı ona kızmasını anlamaya çalışarak yaşıyor. Hamile olduğunu bile bilmiyor fakat gözünü açtığında bir bebeği olduğunu öğreniyor. 

ÇKB hastaları birden fazla kişiliği aynı bedende barındırırlar. “Farklı kişilikler bir otelin döner kapısından girip çıkan konuklar gibi bedene girip çıkarlar.”  Her kişilik ayrı bir insan gibi farklı istek, inanç ve tercihlere sahip olur. Farklı kişilere aşık olabilirler. Bazı vakalarda kişiliklerin birbirinden haberi olurken ya da diğerlerinin yaptıklarını sanki uykudaymış gibi izleyebilirken bazı vakalarda bu hiç olmaz. Mesela Kim Noble’ın kişilikleri arasında en ufak bir sızıntı yok. Hepsinin kendine ait evleri, kendine ait arkadaşları, işleri, yaşamları var. Bu yüzden aynı bedendeki birçok kişilikten biri olduklarına inanmakta güçlük çekiyorlar. Hatta anlattığına göre bazıları hala inanmıyormuş. Kişiliklerin bazıları 3, bazıları 15, bazıları 30lu 40lı yaşlarda. İçlerinde homoseksüel ve anoreksik olanlar da var. Bir şey onların zamanda donup kalmalarına neden olmuş. Oprah Show’a katıldığında “tacize uğradınız mı” sorusuna “ben değil ama bu beden uğradı” diye cevap veriyor Noble. O böyle bir olayı hatırlamıyor ama bazı kişilikler bunu hatırlıyor ve bedeni korumaya çalışıyor. Bu yüzden diyor ki “Sanırım bir beden paylaşmak biraz da bir otobüs kullanmaya benziyor. Otobüste kaç kişi olursa olsun, kontrol tek bir kişinin elinde oluyor. Aramızdaki tek fark, bu yolculardan herhangi birinin herhangi bir zamanda direksiyon başına geçebileceği.”

ÇKB ile ilgili en dikkat çekici nokta ise bedenin kendini asla riske atmaması. Mesela araba kullanmayı bilmeyen bir kişilik asla araba kullanırken ortaya çıkmıyor. En duygulandığım ve unutamadığım kısım ise kişilikler kendi kızı olduğunu bilmese bile (çoğunlukla bir arkadaşının kızı zannederek) Kim Noble’ ın kızına asla zarar vermiyor ve onun için her şeyi yapabilecek güçte. “Çünkü çocuk ile beden arasındaki bağ asla onu tehlikeye atmayacak kadar derin.”

Bu konu hakkında bahsi geçen diğer bir kitapsa Dr. Jekyll ve Mr. Hyde’ın Tuhaf Hikayesi. Fakat bana göre bu kitabı ÇKB konusu içinde değerlendirmek pek de doğru değil. Yine de henüz ÇKB diye bir hastalığın bilinmediği bir dönemde bu kitabın yazılmış olması ilgimi çekiyor. Bu yüzden belki konuya başlangıç açısından iyi bir kitap olabilir. Kitap daha çok insanın çift taraflı doğasını anlatıyor. Nasıl hepimiz iyilik ve kötülüğü barındırıyorsak Dr. Jekyll ve Mr. Hyde da bu iyi ve kötü taraflarımız ayrı ayrı yaşamlar sürseler nasıl olurdu diye sorduruyor bize. Bu yüzden bence şu cümle kitabın özeti: “Düşünceme göre, insanın bu iki tarafı ayrı ayrı yaşayabilseler, hayatlarının bütün çekilmez tarafları ortadan kaybolup gidecek ve bu ikiliden günahkar olanı, namuslu ikizinin isteklerinden ve vicdan azabından kurtulmuş halde kendi yolunda ilerleyecekti; dürüst olan kişilikse, ahlaki olarak daha yüce yaşantısında kendisine zevk veren iyi işlerle meşgul olacak ve dıştan gelen kötülüğün ellerinde yüz karası işlerle ve pişmanlıklarla hayatını mahvetmeden, başını eğmeden, güvenle yol alabilecekti.”

“Hyde darağacına gönderilecek mi? Yoksa kendini son anda kurtaracak cesareti bulacak mı? Tanrı bilir; ben bunu önemsemiyorum artık; bu yaşadığım benim ölüm anım ve şimdiden sonra olacaklar beni ilgilendirmiyor.”

Kısaca özetlemek gerekirse konu ile ilgili önerilerim:

Kitaplar:
-Hepimiz- Kim Noble
-Dr. Jekyll ve Mr. Hyde’ın Tuhaf Hikayesi – Robert Louis Stevenson

Film:
-Sybil : Tarihteki ilk tespit edilmiş ÇKB yi anlatıyor. Ve kesinlikle önerdiğim bir film.

Dizi:
-Kill Me Heal Me:  Kore yapımı bu dizi de ÇKB yi anlamak açısından oldukça güzel bir yapım. Oyuncular gerçekten iyi oynuyorlar ve dizinin müzikleri de bir harika! Ayrıca çok da eğlenceli bir dizi. (Burdan diziyi bana “tam senlik” diyerek öneren ve bu güzellikle tanışmama vesile olan arkadaşıma teşekkürleri bir borç bilirim :D )

*Unutmayın ki benim psikoloji konusunda herhangi bir eğitimim yok. Bu yüzden herhangi bir noktada hata yaptığımı düşünüyorsanız ya da ÇKB konusunda söyleyecekleriniz varsa lütfen benimle paylaşın :) 



43 yorum:

  1. Merhaba,

    hastalığı duymuştum ama ikiden fazla karakteri içerdiğini ilk kez okuyorum.
    Edward Norton'un Richard Gere ile oynadığı bir filmde Jackyll/ Hyde ( doğrusu çkb ) sendromlu olan karakteri başarılı bir şekilde canlandırıyordu (en azından Gere bunu öyle olduğunu sanıyor).
    Önerdiğiniz kitabı okumayı kafama koydum, listemde :))

    Çok teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba :) Evet 2'den fazla kişilik olabiliyor hatta Kim Noble 20 farklı kişiliğe sahip. Filmini henüz izlemedim ama merak ettim şu an :) Teşekkürler, kesinlikle öneririm okumanızı ^^

      Sil
  2. ÇKB unu Kill Me Heal Me dizinde izlemiştim aslında bu konu baya dikkatimi çekmişti ayrıca film müzikleri konusunda sana katılıyorum :) bunun üzerine başka yayın olduğunu bilmiyordum.Kim Noble, kitabında kendi yaşadıklarını anlatması da ilgi çekici ilk fırsatta okumaya çalışacağım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de konuyla ilgili kitap ararken denk gelmiştim ve kapağıyla bile beni kendine çekmişti. Yaşanmış olması da cabası :) kesinlikle tavsiye ediyorum^^

      Sil
  3. Bu konulara benimde çok ilgim var ancak şu an ilgim felsefe kitaplarını okumam gerek.Ardından ÇKB ve Şİzofreni'yi iyice öğrenicem. Kill Me heal me bu yıl çekilmesine rağmen korenin kült dizileri arasında yer almıştır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kill me heal me her türlü başarıyı hak ediyor^^

      Sil
  4. Blog keşif etkinliğinden geldim :)
    Sizi takibe aldım, bende bloguma beklerim ..
    http://yagmur-serhats.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  5. Filmi hemen izleyeceğim, kitabı da ilk fırsatta edinip okuyacağım kısmetse. Diziye de bir seriye başlama hevesim olduğu an başlarım :) Çok ilgi çekici buldum yazdıklarını. Çok merak uyandırıcı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederiiim ^^ okuduktan ya da izledikten sonra benimle de paylaş merak ederim düşüncelerini :)

      Sil
  6. merhaba bloğunuzu yeni gördüm ve takipbe aldım bende sizi bekliyorum,sevgiler :)

    YanıtlaSil
  7. Haarikaaa bir anlatım olmuş benim bitaneciğimm ☺☺ Her bir kişiliğin kızı için elinden geleni yapması çok etkileyiciymiş. Bir de insanın, hâlâ küçücük zannettiği kardeşinin böyle güzel yazılar yazması da çok etkileyici. Acaba benim de ikinci bir kişiliğim var ve çocukluğumuzda mı yaşıyor? 😉😍😍😢😢

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hihih unnim yorum yapmış ^_^ tişikkirlirr ^^ galiba öyle :D

      Sil
  8. ben ilk defa kill me heal me de duydum. ama bak ne ilginçmiş çok tuhaf hastalık yaa. yani hatırlamıyon falan başka kişilik geliyo. ay baksanaa, şey de çok güzel bak. its okay its love :)

    YanıtlaSil
  9. yanda gördüm. middlesex. okudum. nefis nefis. blogumda kitap listesi var bak orda da var kültür başlığında :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de çok beğenmiştim altını çizdiğim bir sürü yer var :) bakiciğim ^^

      Sil
  10. Bu hastalığı ben de ilk olarak 'Hyde, Jekyll and Me' adlı kore dizisinde öğrenmiştim. Çok sıradışı gelmişti ve araştırmıştım biraz. Bahsettiğin kitap, R.L Stevenson'ın kitabı okuma listemde ve okumak için sabırsızlanıyorum. Ayrıca 'Hepimiz' i de fena halde merak ettim. 'Kill me Heal me' dizisini de izlemek istiyorum ama sanırım dönemin, derslerin bitmesini beklemek zorundayım. Önerdiğin filmi de izlemek istiyorum, konu çok ilgi çekici çünkü... Bu arada oldukça ilgi çekici bir yazı olmuş, vize çalışmalarım arasında fazlasıyla iyi geldi. :')

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaaa o diziyi de merak ettim bak. bi oturuşta bitirirsin zaten Dr. Jekyll ve Mr. Hyde'ı :) beğendiğine sevindim iyi çalışmalarr^^

      Sil
  11. bak, Mr. Jekyll and Bay Hyde okudum, filmi de var, siyah beyaz izledim. orda geceleri değişiyo katil oluyo doktor. çok iyi sahiden de. sybill biliyom ama izlemedim eski film. izlicem ama iyi aklıma getirdin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ama sen de her şeyi biliyosun be deep :D mutlaka izlemelisinn^^

      Sil
  12. Yay , o kadar teşekkür benim efendim alkışa gerek yok :D Dizideki başrol Jisung mükemmel oyunculuğu ile bize hastalığı öyle iyi tanıttı ki hepimiz merak eder olduk . Senin de dediğin gibi insanın yaşadıkları üzerine kişiliğini bölmesi böyle bir savunma gerçekleştirmesi oldukça ilginç . Onlardan kaçı biz , ya da 'biz' kavramı 'ben' kavramı ne anlama geliyor ki ? Kitaba gelirsek yaşamış hikayeleri tereddütsüz okurum bana yazmanın en saf hali gelir ya da nasıl desem en az 'ticari kaygı' guduleni çünkü yazmak içindeki paylaşma istedigidir bana göre , insan en cok da anılarını paylaşmak istese gerek ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. pek de havalı :D ben de yaşanmış olanı her zaman daha çok sever daha çok etkilenirim. fakat en uçuk hikayede bile yazarın yaşanmışlıklarından bir parça vardır muhakkak diye düşünüyorum ^^

      Sil
  13. merhaba
    bende bu çoklu kişilik ile ilgili dün bir haber okumuştum kadının 10 farklı kişiliği olduğu için kör olduğunu sanıyorlar ama gerçek sonradan kadına bir kagıtta yazan ılk harfı sorduklarında ortaya cıkıyor farklı kısılıklerı oldugu ıcın kadın gordugunu algılayamıyordu .
    bu arada takibe aldım blogumada beklerim sevgiler :)
    http://oradanburadandidodan.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gördüğünü algılayamaması çok ilginç böyle bir şeyi ilk defa duydum. Takip için teşekkürler^^

      Sil
  14. Merhaba,
    Çok özgün ve ilgi çekici bir bloğunuz var. Tanıdığıma sevindim. Dr. Jekyll ve Mr. Hyde’ın Tuhaf Hikayesi'ni severek kumus ve ilgimi çekmişti. Yine kitabı da olan Dövüş Kulübü ve Beyza'nın Kadınları filmleriini de listenize alabilirsiniz.

    Takipteyim.

    Sevgilerle...
    www.dikiskalipvepatronlari.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederimm^^ Dövüş Kulübü okuma listemde, kitabı okumadan filmi izlemek istemedim kendimi tuttum ama mutlaka izleyeceğim :) Beyza' nın Kadınlarını da merak ettim bakacağım :)

      Sil
  15. Arkadaşlar tema değişince yorumlar birbirine karıştı kusura bakmayın :(

    YanıtlaSil
  16. Öncelikle yeni temanı güle güle kullan :)) Dr. Jekyll ve Mr. Hyde'ın Tuhaf Hikayesi'nin Kore dizisi çekilmiş olabilir mi acaba? :D Hyun bin'in olanca sevimliliğiyle oynadığı :D

    YanıtlaSil
  17. Kağıt Salıncak
    teşekkürlerr^^ evet çekilmiş ben daha izleyemedim :(

    YanıtlaSil
  18. Filmi çok merak ettim, ben de bu tarz filmleri seviyorum, gizemli ve sürükleyici olması, sonunda da bir şok etkisi yaratması harika oluyor ;)

    YanıtlaSil
  19. Tuğba Nohutlu
    Tavsiye ediyorum öyleyse ^^ Ama daha çok bir psikolog ve hasta arasında geçen diyaloglardan oluşuyor.

    YanıtlaSil
  20. çkb yi ilk kill me heal me de izledim sonra da hyde jeklly me de :) İzlemek nasip oldu ama okumak değil daha :(

    YanıtlaSil
  21. KoRe FeNoMeNi
    kill me heal me'de nası güzel oynuyordu çocuk ya! hemen biten bir kitap müsait bir zamanda oku derim :)

    YanıtlaSil
  22. En kısa zamanda edinip okurum tabi, seni mi kırcam madem tavsiye edilesi :)
    Evet, kill me heal mi deki bütün karakterleri sevmiştim ve oyunculuk muazzamdı. Eğer seviyorsan kore dizilerini, konusu benze ama kurgu farklı Hyun Bin'in hyde jeklly me yi de izleyebilirsin, benden gelecek tavsiye de bu olur ancak :)

    YanıtlaSil
  23. KoRe FeNoMeNi
    hii çok tatlısın inşallah seversin^^
    Hyun Bin mi dedinn ♥_♥ zaten izliycektim artık kesin izliycem :)

    YanıtlaSil
  24. Kesinlikle izle, seveceksin garanti ederim, Hyun Bin e daha da hayran olacaksın!

    YanıtlaSil
  25. Merhaba, dizi olarak Hyde, Jekyll, Me yide öneririm. Onda da iki kişilik var. Ama çok güzel. Robin'e fena düşüyorsun. Ayrıca Parçalanmış diye bir film var benim genel itibariyle sevdiğim bir filmdi. Tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Parçalanmışı bayadır bekletiyorum, seveceğimi düşündüğüm film/kitapları bekletmek gibi kötü bir huyum var :) Hyde, Jekyll, Me'ye bakacağım, teşekkürler :)

      Sil
  26. Parçalanmış, Ölümsüz ve Glass üçlemesi de bu konuyu anlatan mükemmel bir seridir. bu filmide herkese öneririm. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Parçalanmış'ı biliyordum ama diğerlerini ilk kez duydum, inceleyeceğim teşekkürler :)

      Sil

Blog / Site linki içeren yorumlar yayınlanmayacaktır.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tasarım: Zuri