TERS DÜZ – MERT OFLUOĞLU KİTAP YORUMU

Bi Poşet Kitap | 17:24 |
*Balım deli değil ama dekor yaptım idare edin :D

KÜNYE:

Adı: Ters Düz
Yazar: Mert Ofluoğlu 
Yayınevi:  Altın Bilek Yayınları, 2015 

Ne Düşünüyorum?
Sanırım öncelikle kitaba başladığımda yaşadığım şaşkınlığı dile getirmeliyim.Kitabın konusunu duyduğumda yeni nesil yazarların klişeliğine maruz kalmayacağımı biliyordum; fakat yine de yazarının çok genç olması, ki benden büyük sanıyordum aynı yaştaymışız :D , bir de tabi ilk kitabı olması sebebiyle bir endişe duymuyor da değildim. Bu yüzden biraz tereddüt ve çokça da merakla başladım kitaba. İlk cümlesini okudum ve “uu” dedim “dur bir dakika noluyoruz” , iki üç kere okudum ilk cümleyi “vay be” dedim “ben şurada iki kelimeyi biraraya getiremiyorum insanlar neler yazıyor” Tamam az buçuk kıskanmış olabilirim, ya da dur imrenme diyelim :) Böylece ilk cümleden sonra git gide artan bir beklentiyle okumaya başladım kitabı. Gecenin bir vakti başlamış olmasam ve ertesi gün de hunharca ders çalışmam gerekmese sanırım oturmamla bitirmem bir olurdu. Bir yandan da uzatmak istedim aslında, olayların Trabzon’da geçmesi ve benim de bir Karadenizli olmam sebebiyle memleket hasretimi depreştirdi çokça. Okurken canım nasıl kuymak çekti anlatamam :D Ha bir de bu hamofta reçeli ne oluyor ya, bilmediği şeyi canı çeker mi insanın, benim çekti işte :D
Kitapta olaylar hızla başlıyor ve heyecan hiç duraksamıyor. Karakterler sıcacık ve inandırıcılıkları oldukça yüksek olmuş. Sanki Melek’le Bora’nın saçlarını okşadım okurken.. Ayrıca betimlemelerle de beni Trabzon’un olmayan Bozbalık Köyü’ne götürüp getirdi yazar :)

Fakat birkaç eleştirim de olmayacak değil. Öncelikle belki birçok insan bu söylediğime “eleştiri yapmak için yapmış” diyecek ama benim için her karaktere bir soyad konulması gereksiz bir ayrıntı olmuştu ve kitabın o beni şaşırtan güzelim üslubunu ve anlatımını bozmuştu, belki de sadece benim gözümü tırmaladı bilmiyorum ama her karakterin soyadı olmasına gerek yok bence ya, sanki zorlama olmuş gibi geldi bana o soyadlar.

İkinci eleştirimse bazen tak diye bir paragrafla başka bir kişiye, başka bir olaya geçilmesi oldu. Bu da sanki bir aceleye getirilmişlik izlenimi veriyordu. Ama bu kitabın ilerleyen sayfalarında azalan bir ayrıntıydı ve bu sevindiriciydi, belki de benim gözüm alışmıştı bilmiyorum..(ekleme: paragraf birleştirmeler editör tarafından Mert'in bilgisi dışında yapılmış, görünce o da çok kızmış :/ )

Bu küçük eleştirilerime Mert kızmaz diye düşünüyorum, zaten kitap ilerledikçe gözden uzaklaşan ayrıntılardı bunlar. Sadece bir arkadaşımın kitabını okuyor gibi hissettiğimden bunları da kendisinin samimiyetine güvenerek söylemek istedim.

Kitapların, dizilerin metropollerde geçmesi zorunluymuş gibi bir algının oluştuğu günümüzde, kitabını Trabzon’un bir köyünde geçirmeyi seçmiş olması, bize hala birine kalıbına göre değil de “doğma büyüme insan” olup olmamasına göre değer veren karakterler sunması, yöresel deyişlere, yemeklere yer vermesi (hatta canımızı çektirmesi), bir de Kalandar şöleni ayrıntısı çok hoşuma gitti. Kitabın sonunu tahmin etmiş olmama rağmen olayların büyüsü bozulmadı. Ve bitişi hepsinden de güzel olandı sanki.. Yani ben bu kitabı yazmış olsam benim de son cümlelerim bunlar olurdu herhalde.

Büyük şehir koşuşturmacasından sıkılmış bir yerlere kaçabilecek bir tatil arıyor fakat bulamıyorsanız, şöyle yemyeşil huzurlu bir yerlere gidip kafa dinlemek arzusundaysanız Bozbalık’ta size de yer var :) Ama unutmayın “bu köyden çıkış yok!”. Şimdi ikinci kitapta neler olacak diye fazlasıyla meraklanıyorum ve son cümleyle apar topar Bozbalık’tan gerçek dünyaya döndüğüm için de üzgünüm. Sınav dönemi sendromumu attığım kendime ait bir dünya gibiydi orası, kitapta geçen onca olay bile Karadeniz’in verdiği dinginliği alamıyordu benden. Tüm bu hissettirdikleri için Mert’e kocaman teşekkürler!

Puanlama:

-Kapak Tasarımı: 5/5 (%5)
Kapak tasarımına bayıldım ya, basıldığı günden beri sırf onun için bile alabilirdim :D

-İsim – Kitap Uyumu: 5/5 (%5)
Bence oldukça uyumlu, biraz spoiler olabilir ama her şey ters düz oluyor zira.

-Özgün Konu – Özgün Anlatım: 5/5 (%30)
Özgünlük konusunda kesinlikle hiçbir sıkıntı yok, benden tam puan!

-Yazarın Dili:  4/5 (%30)
Yukarıda bahsettiğim küçük ayrıntılar haricinde söylenecek bir şey yok. Sanırım burdan biraz puan kıracağım, tam puanı serinin diğer kitaplarına ayırmak istiyorum :)

-Kitabın Dünyası: 5/5 (%30)
Dediğim gibi gerçek dünyadan kaçışım oldu benim bu Bozbalık :)

Kitabın Puanı:  4,7 / 5


42 yorum:

  1. Blog dünyası bu kitapla çalkalanıyor sanki :) Ama ben hala alıp okuyamadım. Ancak çok merak ediyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hahah aynen ben de kargom gelene kadar çatladım meraktan :D

      Sil
  2. Yorumun benimde merakımı celbetti.Bi de ben okuyum Ters Düz'ü :)

    YanıtlaSil
  3. Ben de merak ediyorum bu kitabı. .

    YanıtlaSil
  4. Bu sıcacık yorum için çok teşekkür ederim... Kitabımı, Bozbalık'ı beğenmenize çok sevindim... "Kitapta olaylar hızla başlıyor ve heyecan hiç duraksamıyor. Karakterler sıcacık ve inandırıcılıkları oldukça yüksek olmuş. Sanki Melek’le Bora’nın saçlarını okşadım okurken.. Ayrıca betimlemelerle de beni Trabzon’un olmayan Bozbalık Köyü’ne götürüp getirdi yazar" ve "Büyük şehir koşuşturmacasından sıkılmış bir yerlere kaçabilecek bir tatil arıyor fakat bulamıyorsanız, şöyle yemyeşil huzurlu bir yerlere gidip kafa dinlemek arzusundaysanız Bozbalık’ta size de yer var" cümleleri çok hoş... "Kitapların, dizilerin metropollerde geçmesi zorunluymuş gibi bir algının oluştuğu günümüzde, kitabını Trabzon’un bir köyünde geçirmesi..." tespiti de öyle. Çok teşekkür ederim bu samimi yorumlar için. Bozbalık'ı takip etmeye devam! Bu köyde sular durulmaz! Ve son olarak: Bozbalık'tan çıkış yok!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gidip köyüme yerleşesim geldi sevgili yazar :) serinin devamını merakla bekliyoruumm :)

      Sil
  5. Aaaa Mert'in kitabını okumuşsunnn ne güzel... Darısı benim başıma... Blogger Kulübü sayfamızda paylaşıyorum hemen kitap yorumunu... Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hihih teşekkürler fazla bekletmeden oku sen de bence :)

      Sil
  6. Sonunda beklediğim yorum gelmiş ^^ Kitabı okuduğunu görünce bitirince ne düşüneceksin çok merak etmiştim. En kısa zamanda ben de okumalıyım, yorumları gördükçe daha da merak ediyorum sanki :D

    YanıtlaSil
  7. Sipariş listemde benim de,biliyor musun kuzucuk,ben de Orduluyum.Orada büyümesim ama tam bir Karadeniz kızıyım,kan çekmiş demek ki yavrum.Haftaya ben de okumuş olurum Mert'i,senin yazın iyice meraklandırsı beni şimdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaa bi de memleketli çıktık haa <3 ben de Ordu'da büyümedim ama ister istemez kan çekiyor aynen :) merakla bekleyeceğim yorumunu o zamann :*

      Sil
  8. Sürükleyici bir kitabi elinden birakmak istemezsin ve baska isler yapmak zorunda oldugun için kizarsin. Bu duyguyu iyi bilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hele şu sınav dönemi nasıl kitap okuyasım geliyo anlatamam :(

      Sil
  9. Dekoruna bayıldım :D Bu kitabı sürekli duyuyorum son dönemde.. Okumam farz oldu :)

    YanıtlaSil
  10. çok güzel yazmışsın valla. fotoda bal şişesi de çok hoş olmuş. bi de, gerçekten de sölediğin şeyler, trabzon, yerellik, gelenekler, kişiler, çok doğru düşünmüşsün :) ikinci kitapla ilgili hiçbişi tahmin edemiyorum ya ben dee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. di miii benim de hiçbir tahminim yok bakalım neler olcak :) hihih çok sevindim beğenmenee :)

      Sil
  11. Merhaba blog isminize bayıldım. Çok şirin bir isim ve blog tasarımınızda çok güzel. Artık takipteyim :)

    YanıtlaSil
  12. Bi ara ben de okumak istiyorum Ters Düz'ü ama henüz kitapçılarda göremedim, bir de kış okuma şenliği kitapları var her şey karman çorman oldu :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şenlik beni de karman çorman etti yaa ne okuyacağımı şaşırdım valla :/

      Sil
  13. Bende kitapçıya yolum düşmedi alıp okuyacağım ama ancak seneye okurum :)

    YanıtlaSil
  14. bak merak ettim şimdi...alıp bi okumak lazım...

    YanıtlaSil
  15. Bende Karadenizliyim, yorumun kitabı okuma isteği doğurdu, hemen kitabı alayım o zaman ! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. heyy Karadenizliler artıyor blogda desene :) seveceksindir bence :)

      Sil
  16. Arkadaşın kitabı çıkmış demek.Ben de okurum inşallah.Çok merak ettim simdi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. okuyunca yorumunu sabırsızlıkla bekliyorumm :)

      Sil
  17. Ben daha okuyamadım Mert'in kitabını. Kitap çıkma, basılma sürecini takip eden bir takipçisi olarak çok geç kaldım sanırım :( Güzel bir inceleme olmuş, emeğinize sağlık.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o süreci takip edince zaten benimsiyor insan kitabı, sanki benim kitabım gibi heyecanlıydım :) sen de en kısa zamanda okuyabilirsin umarım :)

      Sil
  18. çok güzel bir yorum olmuş:) bazı kitapların ilk cümleleri, insanı şööööyle bir yerinden doğrultuyor, iştahını kabartıyor hakkaten:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürlerr :) aynen yaa sadece oturup kitabı okumak istiyosun falan :)

      Sil
  19. Biran önce okumak istediğim kitaplardan birisi sanırım. Özellikle memleketi Trabzon olan ben için okuması bir hayli güzel olacağa benziyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aaa Trabzonlu musuuun :) çok seversin o zamann :)

      Sil
  20. baksanaaa, meryem çandır'ın bloguna 2 gündür giremiyorum. virüs uyarısı nedeniyle bloga siteye girilemiyor diyor. girebiliyorsan onun bloguna, söyleyebilir misin ona, blogunda bişi var herhalde zararlı olan, belki dizaynla ilgilidir. :)

    yeni teman hoş. yeni yılda daha çok çok arkadaşın olsun. herkes seni çok seviyo ki daha çok sevsinleeer işteeee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aa ben girebiliyorum söyliym hemen. hihih tişikkirlir deep :) ben de herkesi çok seviyom burdaa <3

      Sil
  21. mert , okumayı çok istediğim blogger /yazarlardan , şimdi siz anlatınca daha da arttı okuma isteğim :D sevgiyle , bol kitaplı yıllar dilerim...

    YanıtlaSil

Blog / Site linki içeren yorumlar yayınlanmayacaktır.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tasarım: Zuri